- Det var inte så länge sedan alla betydande politiska ledare i Finland försvarade svenskans ställning som nationalspråk och i vardagligt liv. Jag saknar detta ledarskap, säger Ville Niinistö, ordförande för De Gröna. 

Under lördag och söndag håller De Grönas partifullmäktige möte i Vasa. Niinistö inledde den allmänpolitiska debatten med att bland annat lyfta upp det svenska språkets ställning. 

Språkliga rättigheter för svenskspråkiga är enligt Niinistö inte bara på svenskspråkigas ansvar att försvara, det är allas ansvar.

Både Niinistö och Krista Mikkonen, ordförande för de Grönas riksdagsgrupp, är bekymrade över den pågående reformen av jouren och sjukhusens arbetsfördelning.

- Det är en grundläggande rätt att svenskspråkiga får vård på sitt eget modersmål. Detta måste tryggas i Vasa även i fortsättningen, säger Mikkonen.

Niinistö och Mikkonen vill se att jour dygnet runt och nivån på beredskapen, i praktiken antalet specialiteter, tryggas i lag för Vasa centralsjukhus.

- I praktiken är det mer eller mindre en 12 + 1 modell, säger Niinistö.

Enligt honom bör svenskans ställning som nationalspråk synas i alla strukturella reformer som görs, vilket inte är fallet i dag.

- Det ser ut som att de språkliga rättigheterna kontrolleras först efter att regeringen slagit fast riktlinjerna i sina förslag. Det är fel sätt att se på de språkliga rättigheterna.