Genom att prata med Taiwans ledare Tsai Ing-wen i telefon bröt USA:s blivande president med årtionden av amerikansk utrikespolitik i Asien.

Kina lämnade på lördagen in ett officiellt klagomål till USA:s utrikesministerium med anledning av Donald Trumps och Tsai Ing-wens telefonsamtal.

Enligt BBC uppmanade Kina USA att hantera Taiwan-frågan varsamt så att relationerna mellan Kina och USA inte skadas.

Kina betraktar Taiwan som en kinesisk provins. Trump orsakade uppståndelse på fredagen när han på Twitter meddelade att Taiwans president hade ringt och gratulerat honom till segern i presidentvalet.

"Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presidentsegern. Tack!", twittrade Donald Trump ut efter sitt samtal.

Enligt Taiwans presidentkontor diskuterade de båda ett närmare bilateralt samarbete, något som är mycket känsligt. Kort efter samtalet gick Vita huset ut och betonade att dess så kallade ett-Kina-politik står fast.

Trump försvarade sitt samtal i ytterligare ett inlägg på Twitter: "Det är intressant att se hur USA säljer vapen till Taiwan för miljarder dollar men att jag inte ska kunna acceptera ett gratulationssamtal".

Bröt förbindelserna 1979

Enligt Washington Post är det första gången en amerikansk president eller tillträdande president har direktkontakt med en taiwanesisk ledare sedan USA bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan 1979. Året före hade dåvarande presidenten Jimmy Carter erkänt Peking som den enda regeringen för både Fastlandskina och Taiwan.

– Det här är en stor händelse, det är första gången som den tillträdande presidenten har utmanat Kina. Det här måste betyda dåliga nyheter för det kinesiska ledarskapet, säger Shi Yinhong, professor i internationella studier vid Renminuniversitetet i Peking till New York Times.

Kinas utrikesminister Wang Yi avfärdade tidigare telefonsamtalet som ett trick från Taiwans sida.

– Jag tror inte att det kommer att ändra på den ett-Kina-politik som USA:s regeringar har följt i åratal, sade Wang enligt flera medier.