– Det här är galet, sade amerikanskan efter loppet.

Så fort Jessica Diggins kommer in i presskonferenssalen hör man henne: hon jublar över att hon erbjuds en våffla. Hela hon strålar och hon fortsätter att le genom hela sittningen vid podiet. Men det är inget ovanligt med det.

– Jag är glad att "Jessie" vinner, hon ler alltid, sade norskan Heidi Weng som blev slagen med 4,8 sekunder men fortfarande leder minitouren inför söndagens jaktstart.

– Jag är jätteglad. Jag är alltid glad, men extra glad i dag, sade Diggins.

Amerikanskans specialitet är utförskörning, och det var också där hon plockade som mest på norskorna på den tuffa banan i Lillehammer.

– Jag älskar den här banan, backarna är väldigt snabba och banan går liksom runt och upp och ner och runt ett hörn där – så du ändrar hela tiden teknik.

Vill inspirera

Hon har en individuell världscupseger sedan tidigare, på samma distans på Tour de Ski förra året.

– Jag älskar fem kilometer, och jag hade så himla kul i dag.

Är du förvånad?

– Ja, verkligen. Jag brukar börja säsongerna ganska segt. Det är klart att man alltid hoppas att nästa pallplats ska komma men jag trodde inte den skulle komma så snabbt.

Den norska skidkulturen med storpublik och hejande barn längs med banan imponerar på Diggins. Och hon hoppas själv kunna påverka "kidsen" där hemma i USA.

– Jag hoppas verkligen att jag kan inspirera de yngre. För jag är bara en vanlig tjej från Minnesota. Om jag kan klara det så kan de också göra det. De ska också sätta sina mål högt, allt är möjligt, sade Diggins.

Comebackande Marit Bjørgen slutade trea, 11 sekunder efter Weng, och hon startar fyra i söndagens jaktstart där Weng går ut 20 sekunder före Ingvild Flugstad Østberg.

Pärmäkoski sexa

Krista Pärmäkoski kom sexa i tävlingen och förlorade 26,9 sekunder till täten. För en vecka sedan var hon rädd för att farten skulle stagnera på grund av lättare träning denna vecka. I säsongens första fristilstävling i världscupen hittade hon inte sin vassaste växel.

– Det var lite slappt till en början, sade Pärmäkoski i en intervju för Skidförbundet.

I stället för att berömma sig själv prisade hon Diggins skicklighet på skidor.

Laura Mononen, tia, förlorade 36,1 sekunder till täten. Kerttu Niskanen slutade 19:e, Anne Kyllönen 21:a.