Heikkinen beskrev sin skidåkning som alltför jämntjock för att kunna kämpa om tätplaceringarna. Han bäddade ändå ett bra utgångsläge för sig inför söndagens jaktstart, 15 kilometer klassiskt. Heikkinen startar som tolfte man, en dryg minut efter Halfvarsson.

– Det uppstår säkert flera tåg och man måste köpa biljett direkt, annars missar man dem, sade Heikkinen inför söndagen.

Iivo Niskanen åkte i final i fredagens sprint men fristilspremiären gav inte några glädjeämnen utan blott en 27:e plats.

– Jag tappade rytmen. Det var svårt allt som allt, sade Niskanen.

Lari Lehtonen kom på 17:e plats, Perttu Hyvärinen på 41:a och Sami Jauhojärvi på 60:e plats.

Jämnt

Halfvarsson vann också sprinttävlingen på fredagen. På lördagen fick de svenska åkarna fira dubbelseger, då Marcus Hellner kom på andra plats.

Tävlingen var en sekundstrid från första stavtaget. Halfvarsson var i knapp ledning i drygt sju kilometer men i den sista stigningen klev Hellner förbi. Halfvarsson kontrade och hade i mål 0,8 sekunder tillgodo på landslagskamraten.

– Det känns så bra. Jag är så glad. Det var extra kul att slåss med Marcus om segern. Jag visste att det var riktigt jämnt, sade Halfvarsson i segerintervjun som sändes i SVT.

Bakom svenskduon snuvade Sergej Ustjugov Norge på en pallplats. Ryssen var 6,7 sekunder efter Halfvarsson och 0,7 före norrmannen Finn Hågen Krogh. (FNB–TT)