Det har hänt förr och det kommer att hända igen – en jämn match avgjordes genom utvisningarna.

Nästjumbon Lukko var effektiv i powerplay, för ligaåttan Sport var det precis tvärtom. Det innebar hemmaseger med 4–1 (1–1, 2–0, 1–0).

Lukko, som inför matchen överlåtit jumboplatsen åt KooKoo tack vare bättre målskillnad, inledde matchen hyfsat bra och hade en del puck i Sports zon.

Men efter 4.22 hade yttern Toni Suuronen omkull Joonas Vihko och åkte ut för tripping, och utvisningen satte Sport i förarsätet.

Det blev inget mål i powerplay, den här gången heller. Lassi Kokkala kom åt att avlossa skott, men skottet resulterade enbart i bjällerklang för Olavi Vauhkonen som pustade ut en stund efter att ha blivit träffad.

Efter dryga sju minuter borde Tommi Tikka ha öppnat målskyttet. Efter avslut av Ville Viitaluoma hade Tikka öppet mål på returen, men han lyfte pucken över.

I stället var det en center som är välbekant för Raumopubliken som såg till att Sport tog ledningen.

MÅL! Erik Riska vispar i väg ett skott från kanten som Kaapo Kähkönen inte lyckas hålla i. Filip Riska är på plats vid målburen och efter videogranskning antecknas han som målskytt. 0–1 efter 12.15.

Målet var Filip Riskas första för säsongen och kom i den första matchen som han spelar mot sitt förra lag Lukko i sin förra hemmahall i Raumo. Otto Karvinen fanns med i förarbetet och noterade sin första poäng för säsongen.

Sport fortsatte föra spelet och Markus Nordlund – som tagit mycket initativ framåt i Aleksi Laaksos frånvaro – var när att lirka in pucken när han testade ta köksvägen till målet.

Sedan blev det en till anteckning i protokollet för Toni Suuronen.

MÅL! Toni Suuronen drar i väg ett handledsskott från kanten som en skymd Mika Järvinen i Sports mål inte rår på. 1–1 efter 17.42.

Kort efter målet sågs en otäck situation bakom Sports mål. Mikko Pukka svängde upp med pucken och en framstörtande Aleksi Saarela snubblade på Pukkas vänstra skridsko och störtade med huvudet före in i sargen. Lukkos stjärncenter behövde ett tag för att samla sig, men tog sig av isen för egen maskin och kunde fullfölja matchen.

Efter det var ett ledningsmål för Lukko nära. Yttern Ville Vahalahti – poängkung i Lukko – slog en lysande passning över till Aaron Gagnon, men Mika Järvinen hann med och motade den kanadensiska centerns skott.

Efter paussignalen blev det lite gruff i Lukkos zon. Det resulterade i att Ville Saukko och Lukkos ytter Ilmari Pitkänen fick varsin tvåa för roughing.

Andra perioden

Lukko, som haft ett starkt powerplay som sitt varumärke i många säsonger, var elfte bästa ligalag i numerärt överläge inför lördagskvällens match med procenten 13,13 (Sport sjätte med 19.28).

I andra perioden var det just Lukkos powerplay som gjorde livet riktigt surt för Sport, medan Sport fortsatte ha svårigheter med att hitta nätet med en man mer på isen.

Efter att Sport dominerat i spel fyra mot fyra i början av perioden fick örnarna sitt andra överläge för kvälle när Tomi Körkkö gjorde en soloräd mot Lukkos mål och slashades av backen Simo-Pekka Riikola.

Markus Nordlund gick på skott gång på gång från blålinjen och Joel Kiviranta och Erik Riska stökade framför mål, men Sport drog ännu en nitlott.

Efter 28.43 åkte Lassi Kokkala ut för en hakning och Lukko fick sitt första överläge. Minuten senare jublade hemmapubliken.

MÅL! Yttern Sami Lähteenmäki spelar in från hörnet och Mikko Pukka hinner inte med. Aaron Gagnon möter med ett stenhårt skott. 2–1 i powerplay efter 29.41.

Efter det åkte backen Jesse Virtanen ut för fasthållning efter att Lukkobacken kramat om Erik Riska bakom hemmamålet – med ännu ett resultatlöst powerplay som följd.

Markus Kankaanperä följde upp med att ta en onödig utvisning för roughing. Och då blev det åka av igen.

MÅL! Centern Peter Tiivola får utrymme i mitten och river i väg ett handledsskott som smiter förbi Mika Järvinens plockhandske. 3–1 i powerplay efter 35.04.

Tredje perioden

Efter 43.28 fick Sport sitt fjärde powerplay för kvällen då backen Rony Ahonen greppade tag i Otto Karvinens klubba.

Robin Salo inledde överläget genom att bomba på, men följde upp med att slå en icing. Och något mål blev det inte den här gången heller.

Spelet böljade fram och tillbaka över isen och bägge lagen hade chanser. Sedan tog Tommi Tikka kvällens andra onödiga utvisning när han satte in en ful tackling i ryggen på Sami Lähteenmäki och åkte ut för boarding.

Och Lukko fortsatte vara rysligt effektivt i powerplay.

MÅL! Backen och lagkaptenen Janne Niskala tar några skär från blå och bombar på. Bra trafik framför målet och 4–1 i powerplay efter 49.26.

Sport jagade på efter målet. Tomi Körkkö hade ett bra skott som Kaapo Kähkönen räddade och Tuomas Vänttinen träffade stolpen.

Lukko höll undan och en frustrerad Markus Kankaanperä avslutade matchen genom att ta en helt onödig och betydelselös utvisning för cross-checking i slutsekunderna. 

Sports laguppställning:

1. Markus Nenonen – Lassi Kokkala – Joel Kiviranta

Markus Nordlund – Robin Salo

2. Tommi Tikka – Ville Viitaluoma – Joonas Vihko

Markus Kankaanperä – Ari Gröndahl

3. Tomi Körkkö – Tuomas Vänttinen – Olavi Vauhkonen

Mikko Pukka – Ville Saukko

4. Erik Riska – Filip Riska – Otto Karvinen

Matti Lamberg trettonde anfallare

Mv: Mika Järvinen (Rasmus Rinne)