Årets jämförelse placerar Finland på en 17:e plats bland 50 länder. Finland får mest beröm för god förvaltning, medan det enligt undersökningen finns rum för förbättringar inom kulturen och turismen.

Anholt JFK Roper Nation Brands Index-jämförelsen har gjorts sedan 2005. I år gjordes den i juli i 20 länder där tusen personer intervjuades i varje land.

I jämförelsen görs inga utjämningar i bruttonationalprodukterna så Finland tävlar direkt med stora länder såsom USA och Tyskland. De var igen etta och tvåa i jämförelsen.


Norden ligger bra till

Av de nordiska länder som är med i jämförelsen placerar sig Sverige på en tionde och Danmark på en trettonde plats. Finland har i allmänhet hållit sig på 17:e plats utom åren 2008 och 2014 då Finland föll till 18:e plats.

I jämförelsen tittar man på sex delområden som alla har flera underkategorier. Delområdena är förvaltning, exportprodukter och -företag, kultur, människorna, turism samt arbetsrelaterad invandring och investeringar.

Finland fick det bästa betyget av svenskarna. Utgående från deras svar hade Finland placerat sig på en nionde plats i jämförelsen.

På Utrikesministeriet konstaterar man att nästan alla västländers resultat har försämrats.

– På så vis simmar Finland motströms och förbättrar sitt resultat en aning, med 0,18 poäng, konstaterar ministeriet.