I dag inleder riksdagens social- och hälsovårdsutskott sin behandling av regeringspropositionen om ändrad jour.

Förutom att bekanta sig med grundlagsutskottets utlåtande ska man också höra tjänstemän från social- och hälsovårdsministeriet samt ta del av bland annat ett sakkunnigutlåtande från Ålands Landskapsregering.

Veronica Rehn-Kivi (SFP) är en av medlemmarna i social- och hälsovårdsutskottet. Hon ser helst att propositionen skickas tillbaka till ministeriet för ny beredning. Om det inte blir aktuellt har hon också klart hur hon vill att utskottets betänkande ska se ut.

- Jag utgår ifrån att det blir tretton sjukhus med omfattande jour. Annars måste de språkliga rättigheterna tryggas mycket starkt i Seinäjokialternativet. Men det tror jag inte lyckas i praktiken.

Enligt utskottsråd Eila Mäkipää, social- och hälsovårdsutskottets sekreterare, kan utskottet begära att en behandling avbryts. Då skickas ärendet tillbaka till ministeriet för ändringar i lagparagrafer.

- Men det är mycket ovanligt. Vanligen försöker man komma vidare genom att samarbeta.

När utskottet är klart med sitt betänkande går ärendet vidare till behandling i plenum. I många fall gör utskottet omfattande ändringar i de lagförslag som ingår i propositionen från regeringen.

Lagförslag tas alltid upp till två behandlingar i plenum. Behandlingarna bygger på förslagen i betänkandet från utskottet.

När det gäller regeringspropositionen om ändrad jour kommer tiden emot. Propositionen är en så kallad budgetlag, vilket innebär att den egentligen borde ha varit klar redan. Skickas den tillbaka till ministeriet för ändringar innebär det i praktiken att propositionen inte hinner behandlas före riksdagens juluppehåll.

På onsdagen gav grundlagsutskottet sitt utlåtande om det så kallade jourförslaget. Utskottet anser inte att de språkliga rättigheterna tryggas tillräckligt, utan anser att Vasa centralsjukhus borde bli det trettonde sjukhuset med omfattande jour. Andra alternativet är att man tryggar tillgången på svenskspråkig service vid Seinäjoki centralsjukhus i lag.

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande är socialdemokraten Tuula Haatainen. Viceordförande är Hannakaisa Heikkinen (C). Övriga medlemmar är Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Arja Juvonen (Sannf), Niilo Keränen (C), Anneli Kiljunen (SDP), Mikko Kärnä (C), Sanna Lauslahti (Saml), Anne Louhelainen (Sannf), Aino-Kaisa Pekonen (VF), Sari Raassina(Saml), Veronica Rehn-Kivi (SFP), Vesa-Matti Saarakkala (Sannf), Annika Saarikko (C), Sari Sarkomaa (Saml) och Martti Talja (C).