Åland får inte längre bevilja undantagstillstånd från EU:s fågeldirektiv, vårjakten på guding mellan 1 och 20 maj är olaglig.

Det skriver EU-kommissionen i ett så kallat motiverat yttrande till Finland. Kommissionen skärper tonläget eftersom Finland inte följde den skriftliga varning som gavs i frågan i februari 2015 och påpekar att nästa steg kan bli domstol om förbudet inte verkställs inom två månader.

Motiveringen till förbudet är att ejderstammen minskat drastiskt både i Finland och i hela Östersjön.

Var väntat

I våras gick landskapet in för att 3 800 ejdrar skulle få skjutas.

– Motiverat yttrande var väntat. Vi visste att vi tog den risken i och med årets jakt eftersom ejderns status hade förändrats, säger Ålands näringsminister Camilla Gunell (Socialdemokraterna).

Landskapsregeringen avvaktar med ytterligare kommentarer eftersom kommissionens yttrande ännu inte nått Åland den formella vägen.

– Vi ska analysera yttrandet då det kommer och besvara det med de argument vi har.

Det är inte första gången kommissionen tar upp ärenden som gäller åländsk behörighet. Kutymen är att Finland inte blandar sig i saken utan låter Åland svara för att sedan bara förmedla utlåtandet vidare till kommissionen. Hittills har Finland inte dragits inför rätta på grund av en åländsk behörighetsfråga. (FNB–Titte Törnroth-Sarkkinen)