RAY har i åratal delat ut pengar som samlats in året innan. När de statliga spelbolagen fusioneras till ett nytt Veikkaus införs en gemensam modell där intäkterna delas ut samma år som de samlats in.

Den slutliga summa som kan delas ut klarnar när RAY:s bokslut för i år står klart. Meningen är att dela ut summan som blir över i år till social- och hälsovårdsorganisationer under de följande tio åren. Dessutom ska en pott på 40 miljoner gå till att stöda krigsveteranerna.

Under ledning av ordförande Raimo Vistbacka (Sannf) har styrelsen gjort upp ett förslag om hur pengarna ska användas.

– Det här är ett slags testamente från styrelsens sida, säger utvecklingschef Tuomas Koskela på RAY.

Långsiktiga projekt

Koskela säger att styrelsen betonat att pengarna inte ska användas till att ersätta annan offentlig finansiering, utan de ska användas till att stöda allmännyttig verksamhet inom social- och hälsovården. Organisationerna har här en central roll för de gör ett jobb som inte får finansiering från andra håll.

Förutom styrelsen ska också Social- och hälsovårdsministeriet samt social- och hälsovårdsorganisationernas centralorganisation Soste presentera sina förslag för hur pengarna ska användas.

– Målet är att göra en syntes av de här förslagen som presenteras för ministern i början av året, säger Raimo Ikonen som är avdelningschef på ministeriet.

Det slutliga beslutet fattas av social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf).

I RAY:s styrelses förslag ingår två nya program som skulle lanseras nästa år. I det ena skulle olika organisationer få stöd för de ändringar som vårdreformen medför, i det andra skulle nya former utvecklas för att delta i organisationernas frivilliga verksamhet.

– Finländarna vill hjälpa, men vi måste fråga dem hur de vill hjälpa. Hur ska man få utbudet och efterfrågan att mötas, säger Koskela om det andra programmet.

Ikonen säger att styrelsens förslag innehåller bra idéer om hur organisationernas verksamhet kan utvecklas. I förslaget ingår också långsiktiga mål, bland annat att främja sysselsättning och livskompetens bland unga.

– Det här är en väldigt aktuell fråga vilket bland annat det sorgliga fallet i Imatra tyder på.

Nya Veikkaus inleder vid årsskiftet

  • Fintoto, Penningautomatföreningen RAY och Veikkaus slås ihop vid årsskiftet. Det fusionerade spelbolaget heter Veikkaus.
  • Även efter fusionen delas intäkterna ut till allmännyttiga ändamål. Totalt kommer det att röra sig om ungefär en miljard euro per år.
  • 53 procent går till ändamål som nuvarande Veikkaus stött: alltså idrott, vetenskap, konst och ungdomsarbete.
  • 43 procent går till nuvarande RAY:s förmånstagare: alltså organisationer inom social- och hälsovården.
  • 4 procent går till Fintoto: det vill säga hästsport och -avel
  • Olli Sarekoski har utsetts till vd för bolaget.