Festligheterna började vid 19-tiden svensk tid som alltid med en procession där kungafamiljen och hedersgästerna kommer in i Blå hallen.

Årets meny var hemlig in i det sista och avslöjades först när gästerna satt sig till bords:

Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen.

Vaktel från Södermanland i svart vitlök och purjolöksaska med jordärtskocka, konserverad skogssvamp och jus på rostat kycklingskinn och senapsfrö.

Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper.

Dylan avvaktar

Nobeldagen – till minne av Alfred Nobels död för 120 år sedan – inleddes på eftermiddagen med prisutdelningen i Konserthuset.

Den omgärdades som vanligt av pompa och ståt, även om Stockholmsvädret (förgäves) försökte dämpa stämningen med snöblask när gästerna anlände.

Nio pristagare var på plats och fick ta emot sina medaljer och diplom ur kungens hand.

Ekonomerna Bengt Holmström och Oliver Hart tilldelades ekonomipriset i Alfred Nobels minne för sina bidrag till kontraktsteorin.

Årets mest omtalade pristagare, litteraturpristagaren Bob Dylan, kom som bekant inte till Stockholm. Han får diplom och medalj vid ett senare tillfälle.

Varm applåd

Även om Bob Dylan själv inte var närvarande var hans musik det. Musikern, författaren och bildkonstnären Patti Smith framförde hans klassiska "A Hard Rains a-Gonna Fall" i ett sparsmakat arrangemang av Hans Ek, ackompanjerad av Kungliga filharmonikerna.

Kanske var det stundens allvar, men Patti Smith kom av sig mitt i låten.

– Jag ber om ursäkt. Jag är så nervös. Kan vi ta om den sektionen? sade hon och dolde ansiktet i händerna efter fadäsen.

Hon hämtade sig dock och fick ta emot ceremonins klart varmaste och längsta applåd.

Klädval prisas

Medierna tyckte som vanligt att det var viktigt med vilka klänningar som de svenska kungligheterna hade valt. I år bar drottning Silvia en silverglittrig klänning med kort släp och fick högsta betyg av TT:s stilexpert Katarina Althin:

– Jag gillar att hon håller smal silhuett på klänningen och ärmarna tar verkligen plats.

Även prinsessan Madeleine fick högsta betyg för sin blekrosa klänning.

Mest effektfull var Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

– Hon har den stora snackisklänningen – dramatisk och effektfull. Hon får mycket pondus och ser nästan farlig ut. Den får en femma, säger Katarina Althin.