Bästa Osmo!

Ursäkta om det personliga tilltalet känns olämpligt; vi är ju inte precis bekanta personligen. Känner­ dig enbart som officiell person, tidigare­ riksdagsledamot och minister för De gröna, nu stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors.

Kanske kan du inte ens läsa detta, fast du eventuellt skulle vara intresserad, eftersom det är skrivet på landets andra nationalspråk? Du hör till dem som ogillar den obligatoriska skolsvenskan och säger­ dig ha läst svenska bara ett år. Och också det var för mycket.

I en tweet publicerad på måndagskvällen anknyter du till den häftiga jourdebatten och frågar dig varför finskspråkiga ska tvingas läsa svenska när den svenska de kämpat för att tillägna sig ändå inte­ duger. För svenskösterbottningarna vill ju inte­ vårdas på ”tvångssvenska” (ditt ordval, inte mitt) i ­Seinäjoki.

Till Svenska Yle sa du i onsdags att du bara skämtade lite. Så kan den som sitter tryggt i majoritetsposition tänka. Lite skämt på minoritetens bekostnad. Den behöver man ju inte ta på allvar, när det är en minoritet man själv inte tillhör, alltså. Kan vi räkna med lite skämt om dementa finländare i Sverige som på grund av sjukdomen förlorat den svenska de lärt sig och inte förstår vad svenska vårdare säger?

Herr Soininvaara gjorde alltså en Soini. Sannfinländarna är ju kända som det stora skämtarpartiet – men föredrar att skämta främst om vissa grupper.

Men språkundervisningen i det andra inhemska i våra skolor är, bästa Osmo, en sak att ta på allvar. Varför fungerar den så dåligt både på finskt och svenskt håll? Varför konstateras detta faktum år­tionde efter årtionde utan att något sker, i det stora Pisalandet Finland? Vad säger politikerna? Vad gör politikerna?

Ja, ja, budskapet har gått fram, du tycker inte att svenskundervisning för alla och envar behövs. Den fungerar ändå så dåligt (och duger som sagt kan­tänka inte åt svenskösterbottningarna) att man gärna kan göra den ännu sämre och se till att en stor del av finska unga inte ens skulle få lära sig vad Kiitos, Ole hyvä och Tervetuloa är på svenska.

Hur skulle det vara att arbeta för en höjning av ­nivån på svenskundervisningen, genom en betoning på kommunikation och genom konkreta möten­ med det svenska i Finland och Sverige?

En förklaring till att språkundervisningen biter­ dåligt är sannolikt psykologisk. Minoritetens unga (de som inte har tvåspråkig bakgrund) känner stark press. Detta måste du lära dig, annars går det illa!

Majoritetens unga tänker att andelen svensk­språkiga ändå är så liten; en del tvivlar på att den över huvud taget existerar tills de ställs inför ett livslevande exemplar. En del har köpt den höger­populistiska myten om de gamla förtryckarnas språk.

För övrigt, vilken effekt tror du att det har på ­attityderna till svenskan – negativare bland pojkar än bland flickor – att det finns ett antal ”storpojkar” som i tid och otid förkunnar att svenska är ... ja, skit?

När vi har en fungerade grundläggande språkundervisning kunde vi för svenskans del inleda en saklig diskussion om vilken ”doseringen” ska vara.­ Ett kompromissmål för mindre intresserade­ vore:­ Förstå det andra språket. Att var och en talar­ sitt modermål är ett trevligt demokratiskt sätt att ­mötas.

Du betecknar diskussionen som följt på din tweet som emotionell och efterlyser fakta. Som ett faktum (?) framlägger du förhoppningen att det skulle­ bli lugnare i finska skolor utan obligatorisk svenska.­ På svensktimmarna enbart eller till och med under hela skoldagen? Fantastiskt! Andra ämnen­ som borde slopas för större lugn?

Du efterlyser siffror på hur mycket ”tvångssvenskan” används. Det finns omkring 300 000 (över en kvarts miljon) svenskspråkiga, säg att de träffar och försöker prata med en enda finsk­språkig per dag. Det ger 300 000 ”träffar”. Men tyvärr är ju många, för att inte förarga exempelvis dig, snabba att byta språk.

Icke obligatorisk svenska skulle ge större kunskap i andra språk, hävdar du också. Hm, den slopade studentsvenskan har tvärtom lett till att också­ kunskaperna i andra språk sjunkit ytterligare. Det finns det vederhäftiga siffror på. Språk stöder varandra. Är det kanske fakta som undgått dig? Eller för att citera dig själv på Yles webb: ”Förstör fakta en bra debatt?”.

OförsvarbartÄndamålet helgar inte medlen. Inte under några som helst omständigheter.

Under onsdagen ägnade sig flera tiotals personer åt att ringa till sjukhuset i Seinäjoki i fejkade ärenden formulerade på svenska. Avsikten var sannolikt att få bevis för att Seinäjokisjukhuset har svårt att i praktiken betjäna på svenska.

Det är inte sjukhuset i Seinäjoki som berövat VCS möjligheten till omfattande jour; det borde inte behöva sägas. Det har skett genom politiska beslut, så luddiga att det nu ankommer på Seinäjoki sjukhus att tolka och omsätta paragraferna i praktiken. Det är en uppgift som verkligen inte borde belasta ett sjukhus.

Det är mot ansvariga politiker kritiken ska riktas, med dem den fortsatta debatten ska föras. Inte heller det borde behöva sägas.

Är det verkligen så att antalet individer som tar till orda (via telefon in detta fall) innan de tänkt till ökat?