Det är en nedlåtande och generaliserande kommentar, som fritt översatt betyder: ”Civiliserad hop de här finlandssvenskarna”.

Som ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund 2013–2015 körde Koski en hård linje när hon starkt tog ställning mot den obligatoriska svenskundervisningen. Om det då kunde sättas på ungdomens konto, är det andra bullar nu. Koski är invald riksdagsledamot från tvåspråkiga Vasa, som med sitt uttalande ytterligare legitimerar ned­värderande synsätt och ett växande hat gentemot nationalspråket svenska.

Koski fick under fredagen ta emot hot via bland annat Facebook, och det är under alla omständigheter förkastligt.

Hennes precisering att hon menade finlandssvenskar på västkusten hjälper tyvärr inte henne ur situationen.

På finska skulle man säga åt henne: ”Antennit pystyyn”. Ungefär: Fäll upp antennerna, förstå vad du sysslar med, registrera verkligheten.

Man frågar sig om det här är Susanna Koskis personliga syn på finlandssvenskarna, eller om den här typen av synsätt också florerar i rummet när den samlingspartistiska riksdagsgruppens ord­förande Kalle Jokinen stänger dörrarna till riksdagsgruppens möten.

Uttalande som dessa är att förvänta från sannfinländskt håll, men när nu även Samlings­partiet via sina riksdagsledamöter öppet nedvärderar ­svenskan, ger det ett godkännande till den som vill, att tycka – och till och med i värsta fall agera – i samma anda.

Man frågar sig också vad finlandssvenska samlings­partisterna Alexander Stubb och Harry­ Harkimo känner dagar som dessa? När ryter ­någon av dem ifrån?