Nu till nyårsafton är det flera som ska fira och skåla. Kavajen är jackan flera män väljer för att känna sig säkra och festliga. Om det känns trist att bara ha kavaj och skjorta finns det tips. Det går till exempel att pynta kavajen med en färggrann näsduk.

Visste ni att näsdukens historia är en över tusen år gammal tillgång i mannens garderob? En längre tid har den varit lite i skymundan men butikernas ökade sortiment av näsdukar pekar på att den har hittat tillbaka till bröstfickorna.

– Det finns inga skrivna regler om hur man ska egentligen bära en näsduk i kavajen. Men det finns en bröstficka på kavajen och den ska man inte ha saker i så därför passar fickan utmärkt för en näsduk. Den går att använda till alla fester med kavaj, säger Ricarda Sirén assisterande butikschef på Brothers.

Hur ska man använda den då?

– Näsduken behöver inte vara samma mönster som din slips eller fluga men det behöver finnas en "röd tråd" för att det ska passa. Näsduken kan bäras i kavajen utan slips och fluga. Det är tänkt att den ska komplettera utstyrseln och ge färg i kavajen. Näsduken kan vikas rakt, snett och ha flera utstickande toppar. På den senaste tiden har den rosformade eller "puffade" näsduken varit på modet.

Några tips?

– Ha inte samma mönster på slipsen/flugan och näsduken. De ska komplettera varandra. En randig slips passar bra med en prickig näsduk. Blanda olika slags material. En matt slips passar bra med en glansig näsduk och vice versa. Näsduken kan vara enfärgad och slipsen ha mönster och tvärtom, det är helt ok, säger Sirén.

Många kan känna oro att de bryter mot etiketten och att man har näsduk och slips fel?

– Bondförnuft är bra. Mode går ut på att i vissa fall bryta mot etiketten. Sen kan lite färglära vara bra att veta vilka färger som passar bra med varandra, säger Sirén.