De senaste åren har poddvärlden blommat ordentligt i Sverige. I Svenskfinland ökar poddarna också alltmer i popularitet. I mitten av december lanserades Poddtoppen.fi, en sajt där poddar samlas, recenseras och rekommenderas.

– Läsaren får en överblick i vad som är på gång angående podcast, podcastserier och det som är nytt i poddvärlden, säger Matias Risikko som kläckte idén till sajten.

Det var i höstas som han fick idén och tog då kontakt med David Björklund, Mattias Lall, Adrian Sjölund och Simon Yliaho. Alla var med på förslaget och sajten har nu varit i gång ett par veckor. Hittills har responsen varit positiv.

– Mest respons har vi egentligen fått av poddskapare som tycker om sajten och som hoppas vi ska skriva positiva saker om deras poddar, säger Risikko och skrattar.

Framöver hoppas gänget att fler besökare ska hitta till sidan.

– Vi skulle vilja ha ett större flöde till sajten varje dag. Och så skulle vi också vilja att rikssvenskar skulle hitta dit, säger Sjölund.

Vad tycker ni själva om podcaster?

– Jag har lyssnat mycket på radio, men inte så mycket på poddar. Men nu har jag insett att de finns i vilket tema som helst, säger Yliaho.

– Man har händerna fria och kan städa, diska, promenera ... samtidigt som man lyssnar. Det går det inte med en Youtubevideo som tar all koncentration, säger Lall.

Vad är utmärkande för en bra podd?

– Att de som leder podden är entusiastiska och får lyssnarna att bli intresserade, säger Lall.

– Att avsnitten är välediterade. Vissa bara trycker på röda knappen och börjar spela in, men i bra poddar har man lagt ner mycket tid på att editera ljudet, säger Risikko.

Gänget ser stor utvecklingspotential för podcaster.

– Jag tror att allt fler företag kommer att inse fördelen med att annonsera via poddar. Det är smidigt att baka in reklam, säger Risikko.

– Det är så lätt att skapa en podd, så jag tror att det kommer skapas en massa nya framöver, säger Sjölund.

Vilka poddar skulle ni själva rekommendera?

  • Matias Risikko: 85-95 podcast – en podd om actionfilmer gjorda mellan 1985 och 1995.
  • Mattias Lall: David Batras podcast – han har en rolig podcast och ofta svenska komiker som gäster. Det är en perfekt humorpodcast.
  • Adrian Sjölund: Alex & Sigges podcast – den största podden i Sverige. Den är underhållande.
  • David Björklund: Marthapodden – ger vardagskunskap som är väldigt nyttig. Kan tänka mig att speciellt studerande som just flyttat hemifrån kan ha nytta av den.