Evenemanget har funnits sedan 1979 i Umeå. Det är nu den femte största festivalen i Sverige. Festivalen ordnas under i år den 1 till 3 juni.

– Förra året blev biljetterna slutsålda. Det är superkul att det är så pass många som tar sig hit. Förhoppningarna är ännu större i år när vi fått världsnamn som Kygo. Vi jobbar hela året för att få ihop en bra festival, så det klart att förhoppningarna är höga, säger David Arkhult, festivaldirektör för Brännbollsyran.

På scen i år står artisterna Kygo, Showtek, Yellow Claw, Kapten Röd, Movits!, Frej Larsson, Astrid S och Hov1. Kygo är kanske det största namnet i festivalens artistutbud. Enligt Arkhult finns inga mål angående publiksiffrorna, men ambitionen är alltid att öka.

– Efter många år har vi äntligen medel till att göra en sådan här grej. Vi har tidigare inte varit på den här nivån. Till Kygo fick vi ordna en privatjet eftersom han ska stå i studion i Bergen följande morgon. Andra stora namn är till exempel Showtek och Kapten Röd men vi kommer att släppa fler namn ännu, säger Arkhult.

Zoom

Kygo. Foto: Pressbild/Live Nation


De senaste åren har festivalen slagit publikrekord med 13000 sålda biljetter 2015 och 15000 biljetter 2016. Enligt arrangören lockar festivalen också många besökare från Finland.

– Omkring 50 procent av festivaldeltagarna är inresande. Jag har sett att allt fler kommer från Vasa och Finland. Det är så pass lätt att ta några timmar på båten och sen få se artister i världsklass, säger Arkhult.

Enligt Arkhult är brännbollen inte särskilt stor i Sverige, men däremot i Umeå, och därför är en galen folkfest att vänta.

– Historiskt sett är brännbollen en viktig del av Brännbollsyran men det är kanske festivalen som driver evenemanget ekonomiskt. Förra året deltog drygt 300 lag i tävlingarna och publiksiffrorna var höga. Det är kul hur en lekfull sport på idrottslektionerna kan bli så här stor. Finländarna kanske kan bli överraskade av den galna folkfest som kan uppstå kring brännbollen, säger Arkhult.