Fredagen den 13:e är en riktig "drittdag" för alla inbitna fans av norska succéserien "Skam". Från och med nu införs en geoblockering på det norska public service-bolaget NRK:s sajt, vilket betyder att tv-serien inte längre går att se på sajten utanför Norges gränser. 

"Skam" har helt enkelt blivit för populär för sitt eget bästa.

Musikbranschen menar att det avtal som NRK ingått för att använda musik i egna produktioner inte räknar med den typen av internationell uppmärksamhet som tv-serien fått, skriver NRK.

Det är organisationen Ifpi, som företräder musikbolag och musikers upphovsrätt, som kräver att NRK omedelbart ser till att "Skam" stannar i Norge.

– NRK har rätt att visa innehållet för norrmän i Norge och i utlandet men musikbranschen reagerar nu på att för många andra tittar utan att NRK har betalat för internationella visningsrättigheter, säger NRK:s advokat Kari Anne Lang-Ree till NRK.

NRK hoppas att kunna hitta en juridisk lösning och samtalar med Ifpi.

Vad detta betyder för dem som omedelbart vill se fjärde säsongen av "Skam" när den släpps är oklart.

Twitter fylldes direkt på fredagen med upprörda meddelanden från "Skam"-fans på bland annat engelska, ukrainska, ryska, portugisiska, italienska, franska och spanska. Detta trots att NRK inte lagt på några engelska undertexter. Norska fans har dock tagit på sig att översätta själva och serien har spritts på Youtube och via nedladdningssajter.

De två första säsongerna av serien kan fortfarande ses med svensk text på Yle Arenan i Finland och nästa fredag den 20 januari klockan 18 släpps också säsong 3 på Arenan, uppger Yle på fredagen.


NRK kommer med tråkiga besked till dem som väntat på att snart få se säsong 4 av "Skam" på NRK:s sajt. Men för dem som ännu väntar på säsong 3 med svensk text har Yle en bra nyhet: