Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Risk definieras som något oönskat som kan inträffa eller sannolikheten att det inträffar. Inom placeringssammanhang brukar risk kopplas samman med begreppet volatilitet, det vill säga hur stora kurssvängningar en placering har.

Ju mera värdet på placeringen varierar desto mera volatil är den. Hög volatilitet är oftast ett tecken på att placeringsinstrumentet har en hög risk. Att undvika risk när det gäller placeringar kan inne­bära att placeraren går miste om en framtida värdeökning.

Det sägs att riskspridning är A och O i placeringssammanhang. När placeraren bygger upp en balanserad portfölj med god riskspridning gäller det att placera både inom olika tidsintervall och i olika slags placeringsinstrument. ­Genom att sprida teckningarna över ett visst tidsintervall kommer placeraren delvis att köpa lite billigare och delvis lite dyrare än det genomsnittliga anskaffnings­värdet. Historiskt sett kommer dock denna strategi att leda till en god avkastning. Ser man på Helsingfors börs index OMX CAP PI, har indexet stigit med 45 procent på 5 år och med 180 procent på 20 år.

I dagsläget är räntorna låga, ­3 månaders euribor ligger kring -0,32 procent och förväntas vara på minus ännu om 12 månader. Räntorna i Europa förväntas vara låga ett tag framöver. Detta gör att placerare tvingas ta en ökad risk för att få en god avkastning.

Enligt vår prognos kommer den globala aktiemarknaden 2017 enligt ett basscenario att avkasta 5,5 procent, vilket är något lägre än det årliga historiska medeltalet.

Då man räknar ut portfölj­risken bör den göras på hela portföljen och inte enskilt för varje placeringsinstrument. Placeraren bör komma ihåg att risk inte alltid är något negativt, det kan också ­vara en möjlighet. Risk är dock en mycket viktig aspekt som du ­måste ta ställning till innan du gör dina placeringsval.

”Att lära sina barn att använda och placera sina pengar är bättre än att lära dem spara pengarna.”
– Henry Ford, 1863–1947


Skribenten är kapitalförvaltare på OP Private.