Under en branschkonferens uppskattade deltagarna att de första robotälskarna kommer att finnas på marknaden redan om några månader.

– De versionerna av sexrobotar kommer att komma ut på marknaden någon gång i år, sade Levy under den internationella universitetskonferensen Love and Sex with Robots.

I alla fall Kalifornienbaserade företaget Abyss Creations planerar att lansera en sexrobot i år. Målet är att roboten ska påminna om en levande människa. Företaget lovar att roboten ska kunna tala och beröra människolikt.

David Levy tror att relationerna mellan robotar och människor inte kommer att begränsas till sex. Enligt honom kan man räkna med äktenskap mellan maskin och människa så tidigt som på 2050-talet.

Fantastisk eller motbjudande?

Den kända dataforskaren Lynne Hall från universitetet i Sunderland säger att robotar skulle kunna skapa en "fantastisk sexupplevelse" för människor.

– Robotsex har många fördelar. Det är till exempel tryggt, du får aldrig någon smitta. Du kan själv kontrollera vad som händer.

Hall säger att tanken om sexrobotar på något vis har drivit många till moralpanik.

– De säger att robotsex är motbjudande. Samtidigt varnar de för att ingen snart kommer att vilja ha sex med andra människor.

Hall förkastar tanken att robotar kunde ersätta eller hota sexualiteten mellan människor.

– Folk tittar på porr och de vill fortfarande ha sex med andra människor.

Idealpersonlighet

Den tidigare schackmästaren Levy säger att äktenskap med robotar är ett naturligt nästa steg.

– De kommande robotarna är tålmodiga, snälla, beskyddande och älskande. De är aldrig svartsjuka, stolta, arroganta eller krassa – om du inte själv vill att de ska vara det.

Levy säger att alla de nämnda karaktärsdragen kan byggas in i en maskinpartner inom några årtionden. Han lyfter därför fram vikten att ta robotars människolika drag i beaktande i kommande lagstiftning.

Lynne Hall vill bromsa de vildaste visionerna.

– Förändringen i hur vi tänker kommer inte att inträffa på länge.

En undersökning på ett universitet i Malaysia pekar i samma riktning. Många av de tillfrågade ansåg att det är möjligt att en människa skulle kunna känna sexuell dragning till en robot. På frågan om de själva skulle vilja ha en robotälskare svarade de flesta däremot nej.