– Jag måste fundera på hur mycket tid jag kan lägga på kommunalvalet å ena sidan och en rättsprocess å andra sidan, säger han till FNB.

Tynkkynen ställer upp i kommunalvalet i Uleåborg. Uleåborgs tingsrätt dömde Tynkkynen på måndagen till böter för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden. Domen blev 50 dagsböter vilket för hans del innebär 300 euro.

Domen kom för offentliga skriverier på Facebook om muslimer och islam.

Tynkkynen själv säger att domen inte påverkar hans kandidatur i kommunalvalet.

– Det stör på inget sätt. Tvärtom hoppas jag att vi till partiordförande ska få en person (Jussi Halla-aho) som har politiska domar för samma saker som jag i dag har dömts för. Finland behöver exempel på att man måste kunna säga saker högt – oavsett hur svåra de är, särskilt om de strider mot västerländska värden.

Tynkkynen skrev på Facebook bland annat att islam måste utrotas från Finland, att Finland är desto tryggare ju färre muslimer här finns och att Muhammed är "en pedofilprofet".

Domstolen ansåg att Tynkkynen skändade sådant som är heligt för muslimer på ett sätt som var ägnat att väcka och stärka intolerans och fördomar i fråga om religion.

Tynkkynen vädjade till yttrandefriheten, men domstolen påpekar i sitt avgörande att den är förknippad med skyldigheter och ansvar.

– Yttrandefriheten har begränsats bland annat med den nu aktuella bestämmelsen om hetsbrott.

Hinder för kandidatur?

Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo ger inget entydigt svar på om en person som dömts för hets mot folkgrupp kan ställa upp som sannfinländsk kandidat i kommunalvalet. Hon anser att fallet Tynkkynen skiljer sig från riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen och kommunalpolitikern Terhi Kiemunki, som dömts för samma brott.

Slunga-Poutsalo säger att domen inte automatiskt hindrar nominering och att partiet tar ställning till varje fall för sig. Partiet kommer att titta på de enskilda skriverierna först då domarna fått laga kraft. I princip kan alltså till exempel Kiemunki ställa upp eftersom hovrättens dom sannolikt kommer först efter valet.

– Situationen är ju lite genant, men vi försöker handla rättvist mot vår medlemskår, säger Slunga-Poutsalo.

Partiets riksdagsgruppsordförande Sampo Terho sade i höstas att partiets kommunalvalskandidater har förbundit sig att uppföra sig värdigt.

– Enligt min uppfattning inbegriper det också att man inte kommer med rasistiska åtgärder eller utspel. Dessutom har vi undertecknat en antirasismdeklaration i likhet med de andra partierna här (i riksdagen), sade Terho i oktober i fjol.