Vasa stad står i beråd att köpa ett 40 hektar stort område i Blåbärslandet av ABB. Området, som avgränsas av Melmo, Förbindelsevägen och järnvägen, ska sannolikt planeras för egnahem och radhus.

Turerna kring Blåbärslandet har varit många. Redan 2002 godkände fullmäktige ett markanvändningsavtal för området och 2005 skulle affären med ABB fullföljas. Men en besvärsrunda stoppade hela projektet.

Bland annat hade inte invånarna hörts i tillräcklig grad och flygekorrarnas livsvillkor inte beaktats. Förvaltningsdomstolen konstaterade att planen för området var lagstridig och HFD förkastade i sin tur stadens besvär över förvaltningsdomstolens beslut (Pohjalainen 17.1).


Också med planeringen av Blåbärslandet gick någonting snett förra gången. I stadens administration tycktes inte den vänstra handen veta vad den högra gjorde. En instans gjorde upp avtalet med markägaren ABB. En annan ändrade planerna så att de blev ekonomiskt ofördelaktiga för Vasa stad. I planen för Blåbärslandet ingick 230 småhustomter och 59 radhustomter, tätt packade. Staden hade, förutom normala vatten och avlopp, ”åtagit” sig att bygga exklusiva parkområden och fina broar, varför kostnaderna för de infrastrukturella satsningarna per tomt räknat hade blivit skyhöga.

Med detta facit på hand har man denna gång alla möjligheter att undvika de värsta misstagen då området planeras på nytt enligt de krav som gäller i dag.


Förutom Blåbärslandet är det många nya bostadsområden i Vasa som planeras eller som redan påbörjats. Bland annat i området kring nya Böle uppstår två nya bostadsområden, Västerängen och Forskärr. Väster om Gamla hamn planeras likaså ett bostadsområde. Björsberget, det som tidigare hade arbetsnamnet YtterSundom, har redan många invånare.

Också planeringen av Travbaneområdet har kommit långt, samma gäller gamla busstationskvarteret, Wasa station. Också nya områden i Vasklot planeras.De flesta av de nya områdena planeras för egnahemshus och radhus. Travbaneområdet blir en blandning av höghus, radhus och egnahemshus medan Wasa station är ett höghuskomplex. Dessutom är byggverksamhet i centrumområdet i febril, och höghus efter höghus reser sig.


Målsättningen är att så långt som möjligt bygga nya hus i områden där det redan finns service, eftersom byggandet annars blir väldigt dyrt. Samtidigt försöker man bygga så nära arbetsplatserna som möjligt.

Bland annat försöker staden beakta klimatförändringen genom att göra boendet tätare och transportsträckorna kortare. Man har också försökt hålla avstånden korta från bostadsområden till rekreations- och friluftsområden.

I den kontexten passar Blåbärslandet bra in i bilden. Därför får vi hoppas att staden denna gång i sin planeringsprocess involverar invånarna på ett bättre sätt än senast.

För planerarna måste det ju alltid vara vettigt att höra och beakta invånarnas åsikter. Det är ju ändå invånarna som bor, eller skall bo, i de miljöer som planeras.

En alltför hård exploatering av den befintliga tomtmarken tar bort det livsutrymme, det syre, som stadens invånare behöver för att trivas.


Vasa stad är inne i ett mycket expansivt skede. Det händer saker på alla fronter. Förutom bostadsbyggandet har utvecklandet av olika affärsområden och stormarknader varit intensivt. Framför allt har staden på olika sätt strävat efter att locka nya företag till orten och hjälpt de befintliga att på ett smidigt sätt utvidga sin verksamhet. Detta har hjälpt till att hålla sysselsättningsgraden på en skälig nivå.

Samtidigt har befolkningstillväxten avstannat det senaste året. Därför får man hoppas att det aktiva byggprogrammet åter lockar folk till staden. Då är tillgången på arbetsplatser a och o.

Men enbart det hjälper inte. För att framstå som ett attraktivt alternativ gäller det också att skapa en ekologiskt hållbar och ekoeffektiv boendemiljö.