Alla de fyra sökande till kyrkoherdetjänsten i Vasa svenska församling är behöriga, konstaterar domkapitlet i Borgå stift. Utgående från de sökandes formella meriter föreslår domkapitlet att Ann-Mari Audas Willman, kyrkoherde i Solf församling, väljs till tjänsten.

I andra förslagsrum har domkapitlet Mats Björklund, kyrkoherde i Petalax och Bergö församlingar, och i tredje förslagsrum Mikael Forslund, kaplan i Vasa svenska församling.

Men det är sedan upp till församlingsmedlemmarna att gå och rösta på den de vill ha som ny kyrkoherde. Provpredikningar och ett allmänt val hålls senare i vår – den exakta tidpunkten för valet bestäms av domkapitlet efter att valförslaget vunnit laga kraft. De sökande har 14 dagar på sig att göra rättelseyrkan.

Tjänsten har också sökts av Monica Cleve, kaplan i Ekenäsnejdens församling och Harry Holmberg, pastor i Vasa svenska församling. Holmberg har dock valt att dra tillbaka sin ansökan.

Nuvarande kyrkoherden Tor-Erik Store går i pension den 1 juli i år.


Övrigt nytt från domkapitlet:

Prosten Gunnar Särs har förordnats att sköta en församlingspastorstjänst på 50 procent i Vasa svenska församling mellan den 1 februari och den 15 augusti.

I Vörå församling har prosten Anders Kronlund har förordnats att sköta en kaplanstjänst på 50 procent mellan den 1 februari och den 31 augusti.

Kaplanen Jessica Bergström-Solborg i Korsholms svenska församling har beviljats tjänstledighet mellan den 1 februari och den 30 september.