Smith själv ville inte kommentera fallet till medierna utan satt tyst för sig själv, klädd i solglasögon, innan behandlingen började. Själva rättegången hemlighålls efter krav av åklagaren och målsägande. Också rättegångsmaterialet hemligstämplas, men domen blir offentlig med undantag för målsägarnas namn.

– Alla åtalspunkter gäller sexualitet, det vill säga de är i högsta grad privata. Alla åtalspunkter hemlighålls om inte någon målsägare uttryckligen vill att uppgifterna ska offentliggöras, sade rättens ordförande.

Smith misstänks för att olovligt ha filmat många av sina sexpartners med en övervakningskamera. Åklagaren Yrjö Reenilä sade att han också delat filmerna med sex kolleger eller kompisar i en Whatsapp-diskussionsgrupp.

– Kanske ville han skryta eller bevisa något, funderade Reenilä under en paus i rättegången.

Det rör sig om nästan 40 åtalspunkter. Smith åtalas för olovlig observation, ärekränkning samt spridande av information som kränker privatlivet.

Enligt Reenilä har de misstänkta brotten skett mellan mars 2014 och februari 2016. Kameran hade Smith gömt på en skiva bredvid sängen.

Markus Talvio representerar fyra av målsägarna, unga kvinnor som haft olika långa förhållanden med Smith. Enligt Talvio har kvinnorna upplevt filmerna som förödmjukande.

– Alla känner sig ganska förnedrade. Det här har jämförts med sexualbrott och känslan av våldtäkt. Kränkningen handlar om så intima saker.


Ångestfyllt

Brottsmisstankarna gjorde att Smith i fjol lämnade jobbet som programledare för "The Voice of Finland". Trots att Smith vägrat kommentera fallet för traditionella medier har han på sina egna konton på sociala medier berättat om sina känslor och framfört en offentlig ursäkt.

Talvio upplever att målsägandena känt ångest av Smiths uttalanden.

– Jag tror att alla känt ångest, dels för att han själv beskrivit i offentligheten att filmerna handlat om övervakning. Målsägarna har ju nog redan under utredningen i fjol våras insett att det handlar om något helt annat.

Reenilä har tidigare meddelat att han tänker yrka att Smith döms till villkorligt fängelse och böter som tilläggsstraff.

För tio målsägandes del beslutade åklagaren att inte väcka åtal, antingen på grund av bristande bevis eller för att åtalsrätten gått ut.

Rättegången pågår till den 20 februari.