– Producenterna är mycket oroliga över de stora prissänkningarna, speciellt på grönsakssidan, säger ÖSP:s (Österbottens svenska producentförbund) ordförande Tomas Långgård.

Handelns agerande har inte undgått producentorganisationerna, som kommer att följa upp producentprisernas utveckling. Handeln har lovat att ta prissänkningen fårån egna marginaler.

Hur kommer ÖSP rent konkret att följa med prisutvecklingen?

– Dels håller vi koll på konsumentpriserna. Dels har vi kontakt med Närpes grönsaker som ger oss en bil av nivån på odlarpriserna. Just nu är tomatpriset oroväckande lågt men det finns tecken på att det småningom vänder, säger Långgård.

Zoom

Tomas Långgård på ÖSP:s höstmöte. Foto: Patrick Sjöholm



ÖSP utgår från att handeln håller sitt löfte, men tidigare erfarenheter har visat att odlarna får stå för notan.

– Vi har inget emot lägre matpriser. Men producentpriserna måste vara sådana som tryggar en lönsam verksamhet. Än ser vi inga effekter av den senaste prissänkningen men producentpriserna på potatis, ägg, spannmål hör redan till de lägsta i hela EU, säger Långgård.

ÖSP efterlyser mera samarbete. Handelns soloåkning äventyrar hela landets matproduktion och handeln borde samarbeta mera med odlarna vid planeringen av nya priskampanjer.