Bäst då det gäller medicinsk kvalitet och nöjda patienter. Det gör att Norrlands universitetssjukhus toppar listan när tidskriften Dagens Medicin nu för femte året i rad rankar de bästa svenska sjukhusen i tre kategorier: Bästa universitetssjukhus, bästa mellanstora sjukhus och bästa mindre sjukhus.

Det betyder att Sveriges bästa sjukhus finns tvärs över Kvarken, i Umeå. Men det är i tuff konkurrens med Universitetssjukhuset i Linköping som nu placerar sig tvåa. På tredje plats finns Karolinska universitetssjukhuset.

Bedömningen har gjorts utgående från ett hundratal parametrar där kategorin medicinsk kvalitet alltså väger tyngst. Norrlands universitetssjukhus har bäst resultat i de tunga delkategorierna hjärta och cancer, uppger Dagens Medicin. Sjukhuset är också bäst inom delkategorin ljumskbråck och tvåa då det gäller stroke och gynekologisk kirurgi.

Dessutom visar patientenkäter att de mest nöjda patienterna finns i Umeå.

– Jag är förstås både stolt och glad! Det är medarbetarna, utvecklingsarbetet och samverkan med lasaretten i Skellefteå och Lycksele som lett till detta fina resultat. Vi hade inte kunnat hålla en så hög kvalitet i den högspecialiserade vården i länet, i norra regionen och nationellt utan god samverkan, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg i ett pressmeddelande.

Umeå var bäst i Dagens Medicins rankning även 2013. De övriga tre åren är det Linköping som toppat listan.

Här hittar du hela topplistan.