Den kostar 40 000 euro, varav över 11 000 euro är bilskatt.

– Bilbranschen har säkert en gemensam förhoppning om att bilskatten ska slopas, säger Pitenius.

Yle rapporterar att ministeriet föreslår att bilskatten skulle slopas helt och hållet. Pitenius säger att det vore viktigt att ovissheten blir så kortvarig som möjligt. Många potentiella bilköpare kan skjuta upp köpbeslutet tills det klarnar hur det blir med beskattningen i framtiden. Pitenius tror inte det gynnar staten heller om bilhandeln avstannar.

Pitenius påminner att slopandet av bilskatten också skulle ge landet ett nyare bilbestånd i snabbare takt. Nya bilar har lägre utsläpp och är tryggare i trafiken än gamla bilar.

Bilbranschens centralförbund aktar sig för att kraftigt ta ställning till Kommunikationsministeriets förslag om att slopa bilskatten.

– Visst finns det en teoretisk risk för att bilhandeln ska stagnera, säger Pekka Rissa som är vd för Bilbranschens centralförbund.

Rissa betonar att det tills vidare bara handlar om ett förslag från Kommunikationsministeriet. De centrala politiska besluten ska fattas i samband med regeringens ramförhandlingar i april.

Rissa säger att de som köper bilar säkert på något vis kunde kompenseras för den eventuella kommande slopningen. Också Pitenius anser att bilköparna borde kompenseras så handeln inte avstannar helt.

Han vill ändå vänta på ministeriets rapport, som publiceras på torsdag, innan han tar närmare ställning till saken.