Vita husets pressekreterare Josh Earnest antyder för sajten Politico att Obama kommer att vädra sin oro över hur Trump har hanterat medierna både före och efter valet, och vad det kan innebära för den nya administrationen.

– Situationen för medierna är utmanande och nyhetsmedierna och journalisterna som bevakar Vita huset får en tuff uppgift att anpassa sig till den förändrade mediemiljön, säger Earnest inför kvällens pressmöte.

Även valet av lokal är ett budskap till Trump, enligt Vitahuset-källor. Obama tar inte emot pressen i The State Dining Room, där många av hans större presskonferenser har hållits. I stället möter han journalisterna i pressrummet i Vita huset, en lokal som Trumps medarbetare har sagt att de kan komma att överge, eftersom de anser den vara för liten.

Obama kan också få frågor om omstridda beslut som han fattat den senaste tiden, som förkortningen av visselblåsaren Chelsea Mannings straff.

Det är med flaggan i topp som Barack Obama lämnar Vita huset på fredag. I den senaste mätningen från CNN tycker 60 procent av amerikanerna att han har gör ett bra jobb. Det är hans bästa siffra sedan juni 2009 och bland de högsta en avgående president fått. Bara Bill Clinton (66 procent) och Ronald Reagan (64 procent) har nått högre.