Regeringens linje efter Macchiarini-affären är att se över regler och återupprätta förtroendet för svensk medicinsk forskning.

– Det är klart att det är allvarligt att det kommer en ny sån här..

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, avslutar inte meningen. Men skandal ligger nära till hands.

Svenska Dagbladet avslöjade på onsdagen att 68 patienter på Karolinska universitetssjukhuset (KS) fått en experimentell behandling med celler från moderkakor, utan att sjukhuset fått tillstånd från berörda myndigheter.

– Jag ser väldigt allvarligt på att det återigen uppdagas att det har genomförts behandlingar som inte uppfyller de krav vi har när det gäller forskningsetik och att man inte har haft de tillstånd som krävs, säger Knutsson till TT.

Karolinska institutet (KI) och KS har stoppat behandlingarna. Efter den så kallade Macchiarini-affären har regeringen haft det uttalade målet att hjälpa KI och KS att återskapa förtroendet för den medicinska forskningen. Det nya avslöjandet lär inte vara till hjälp.

"Påverkar ytterligare"

– Nej det är klart att det påverkar ytterligare när det uppdagas nya saker. Men det är också viktigt att säga att nu har de tagit tag i det ordentligt och gjort en anmälan till etikprövningsnämnden och tillsatt en utredning, så man har ett angreppssätt som är bättre än att skylla på varandra, säger Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen har tillsatt två övergripande utredningar. I augusti väntas förslag om nya regler för forskningsetik och gränsområdet mellan forskning och sjukvård. Även regler för granskning av forskningsfusk ska ses över.

– Om man ska kunna ha ett högt förtroende för forskning och nya behandlingsmetoder så måste man följa de regelverk som finns så att patienter och deras anhöriga kan känna sig trygga med att ingå i studier eller nya behandlingar, säger Helene Hellmark Knutsson.

Om utredningarna är tänkta att stilla den oro patienter och anhöriga kan känna inför vård och forskning på universitetssjukhusen så har de redan fått motsatt effekt inom forskarvärlden.

– Macchiarini-skandalen har skapat en ängslig sjukvårdsbyråkrati som är så rädd för att göra fel att man i stället stryper innovativ forskning och behandling och därmed riskerar både etiken och i slutändan patienters liv, skriver överläkarna Britt-Marie Frost och Britt Gustafsson vid Barnonkologen på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala på Dagens Nyheters debattsida.