Det var ett Sport i total kris som kom till Helsingfors. Två trepoängare sedan den 1 december, en seger efter nyår och de tre farligaste anfallsspelarna skadade var dystert bagage på bussresan.

Jämfört med lördagens spelmässigt lovande insats hemma på Kopparön mot Tappara, som ändå slutade med en 3–1-förlust, hade Tomek Valtonen gjort några rockader i uppställningen.

Den mest uppmärksammade justeringen var utan tvekan målvaktsvalet. Veini Vehviläinen, som kritade på ett lånekontrakt med Sport för resten av säsongen i måndags, bytte av Mika Järvinen mellan stolparna.

Vehviläinen har fått knapert med speltid i JYP – senast han stod i ligan var den 9 december – och söker både speltid och form med ljus och lykta.

I den första perioden i Helsingfors ställdes den unga målvakten, som stod i juniorlejonens fiaskoartade JVM-turnering vid årsskiftet, inte på många prov. Det var en mycket klen inledning på matchen.

Tabelltolvan Sport bättrade ändå på i den andra perioden. När drygt tjugoåtta minuter var spelade hittade Aleksi Ainali rätt. Centern fick till ett rappt handledsskott som överlistade Kevin Lankinen.

Några minuter senare utökade gästerna. HIFK:s Henri Tamminen stod för en indianare och Ville Viitaluoma fick ett friläge ur ingenting. Veteranen var bombsäker när han placerade in 2–0 bakom Lankinen.

Efter Sports två mål fick Vehviläinen bekänna färg – och han gjorde det med den äran. Två gånger om stoppade han Arttu Luttinen när HIFK-kapten hade fritt fram att ta in hemmalaget målmässigt i dusten.

Fem minuter in i den tredje perioden kunde Vehviläinen inte stå emot längre. Hans nolla i Sport sprack efter ett långt HIFK-tryck. Miro Heiskanen fick till ett välplacerat skott och väckte HIFK.

HIFK var tydligt på gång och Sport fick mest slå ifrån sig. Då tog Roope Hintz och Miro Heiskanen varsin utvisning och gästerna fick spela med två man mer i två minuter. Det gick åt skogen.

I stället fick HIFK ny kraft och med sex minuter kvar fick HIFK spela powerplay när Mikko Pukka satte sig på botbänken. Sport klarade sig utan baklängesmål, men pressen fortsatte.

Sport red ändå ut stormen och avgjorde med 3–1 i tom kasse genom Otto Honkaheimo.

Därmed bröt Sport en nattsvart svit. Efter fem raka förluster är Sport ett vinnande lag igen. Tack vare segern tar Sport steget upp till en elfteplats i tabellen.