Tanssin tiedotuskeskus i Helsingfors står bakom initiativet att få alla finländare att dansa. Den 6 januari kickade evenemanget i gång och då släpptes sex videor med koreografier i olika dansstilar. "Hela Finland dansar" går ut på att man spelar in när man dansar, delar videon på sociala medier och samtidigt utmanar någon annan arbetsplats, skola eller kompisgäng till att göra samma sak. Man kan dansa en egengjord dans eller använda sig av någon av de koreografier som finns.

Vasabon Ida Jousmäki har gjort koreografin till en av de sex dansstilarna - showdansen.

– Vi dansar till en av Vasabon Siru Airistolas låtar i videon, så det blir mycket Vasa. Grejen med evenemanget är att man inte behöver veta en massa om dans för att kunna prova på, säger Jousmäki.

I Vasa har utmaningen redan hunnit spridas en del. Bland annat så har Vöyrinkaupungin koulu utmanat Onkilahden koulu. Dansskolan Kipinäs 7-11 åringar har utmanat Vasa redskapsfantaster. Vaasan vasamattaret utmanar Österbottens räddningsverk och frågar i sitt videoklipp "Saanko luvan?" (får jag lov?).

– Vi har sett utmaningen och jag har skickat meddelande om den till några brandmän. Så nu ska vi bara vänta och se vad de svarar, säger Tanja Lillback som är kommunikationsplanerare vid Österbottens räddningsverk.

Via "Hela Finland dansar" går det också att beställa en danslärare. 100 professionella danslärare runt om i landet står till tjänst och kan till exempel under en friluftsdag undervisa kompisgruppen, skolklassen eller arbetsgänget i någon viss dansstil.

Mer om evenemanget hittas här.

Vaasan vasamattarets bidrag till "Hela Finland dansar" såg ut så här: