Det nya ungdomsfullmäktige inledde sin verksamhet den första januari i år. I valet som ordnades i november i fjol valdes 22 ordinarie medlemmar och tio ersättare till ungdomsfullmäktige. Alla ledamöter är ungdomar från Vasa i åldern 13–22 år.

Fullmäktige höll sitt första konstituerande möte i torsdags och Antonio Teca valdes till ungdomsfullmäktiges ordförande. Roosa Rantala, Emmi Haapaniemi och Andrea Borgmästars valdes till vice ordförande. Ellen Bos är ny generalsekreterare, Markus Halla-aho ny ekonomisekreterare och Inkeri Pöllänen är ny kommunikationssekreterare.

- Under den här perioden koncentrerar vi oss på samspel och en känsla om samhörighet både i ungdomsfullmäktige och bland ungdomarna. Om en faller, så hjälper en annan, säger Teca.

På mötet valdes även representanter till Vasa stads nämnder. Andrée Martinez valdes till representant till fritidsnämnden, Inkeri Pöllänen till kultur- och biblioteksnämnden, Altti Vistilä till social- och hälsovårdsnämnden, Henna Hakala till tekniska nämnden, Markus Halla-aho och Andrea Borgmästars till nämnden för småbarnsfostran och grundläggande utbildning och Oskari Laaksonen till Lillkyro områdesnämnd.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas synvinkel i beslutsfattandet. En representant för ungdomsfullmäktige har närvaro- och yttranderätt vid nämndernas möten. Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden samt lämna in initiativ och ställningstaganden.

I fortsättningen ordnas ungdomsfullmäktigeval med två års mellanrum.