Genomgången visar till och med att sexleksaksbranschen borde ses som föredömen för andra.
Av de 44 produkter som undersöktes av Kemikalieinspektionen i Sverige innehöll endast en skadliga kemikalier. Det kan jämföras med en granskning av barnleksaker där det upptäcktes förbjudna ämnen i 15 procent av produkterna.

– Vi är lite överraskade av resultatet. Vi trodde nog att vi skulle hitta mer. Det här visar att det finns material utan farliga ämnen som också andra branscher skulle kunna använda sig av, säger Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

Inspektionen fokuserade i första hand på sexleksaker av mjuk PVC-plast och batteridrivna produkter.

– Det är samma material som vi vet finns i andra typer av varor där vi hittar farliga ämnen. Dessutom är ju sexleksaker en produktgrupp som man använder nära kroppen, säger Frida Ramström.

Bland de elektriska sexleksakerna hittades inga förbjudna ämnen alls. Vid Kemikalieinspektionens kontroll av andra elektriska lågprisprodukter upptäcktes otillåtna ämnen i 38 procent av varorna.

– Vi trodde att vi skulle hitta en massa fel bland sexleksakerna också. Men de företagen verkar ha bra koll. Andra branscher skulle kunna använda sig av de här ämnena också och ställa krav på tillverkarna.