Det skulle möjliggöra att mer skjutmaterial än nu kan användas vid tillämpat stridsskytte i mellan- och slutskedet av militärtjänstgöringen. Simulatorer skulle kanske kunna användas även i körundervisningen.

I sitt tal sade Lindberg att den traditionella klassundervisningen framöver kan få konkurrens av andra metoder, där man utnyttjar teknologi. Man strävar efter att göra militärutbildningen mer effektiv och utnyttja digitaliseringen mer än tidigare.


Försvarsministern: Reservistflykt tär på trovärdigheten

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) uttryckte i sitt tal oro över att personer som gjort militärtjänsten lämnar reserven genom att söka sig till kompletterande tjänstgöring för att bli civiltjänstgörare.

Enligt Niinistö har de som söker till kompletterande tjänstgöring blivit fler de senaste åren. Han anser att frågan är principiellt viktig, även om det ännu inte är något stort problem.

I sitt tal sade Niinistö att de som flyr reserven tär på försvarets trovärdighet.

– Man borde inte kunna lämna reserven så där bara och låta bli att försvara Finland bara för att man inte länge har lust att göra vapentjänst. Reservsmitarna tär på vårt systems trovärdighet, sade Niinistö.