Solita, som byggt upp VR:s datorsystem, uppger att ett serverfel påverkade systemen för såväl tidtabeller och realtidsföljning av tågen. Även ett reservsystem drabbades. Det finns ytterligare ett reservsystem, som i princip var funktionsdugligt, men VR hade inte tillräcklig kunskap för att kunna ta det i bruk.

– Reservsystemet skulle ha löst problemet. Tågtrafiken skulle ha gått att köra med ett obemärkt avbrott och tidtabellerna skulle ha gått fram till lokförarna, säger direktör Timo Honko på Solita.

Avdelningschef Virpi Anttila på Trafikverket uppger att missen inte kommer att upprepas.

– Det är frågan om en exceptionellt ovanlig situation. Detta fall och kommande åtgärder gås igenom mycket detaljerat med serviceleverantören. Vi ska också försäkra oss om att alla har tillräcklig kunskap och tillräckliga instruktioner, säger Anttila.

Problemen orsakade förseningar på alla håll i landet. VR konstaterade tidigt på tisdagsmorgonen att alla system fungerar igen. Järnvägsbolaget och Trafikverket betonar att det inte uppstod någon fara.

– Utgångspunkten är säker trafik och prioriteringen av det visade sig tyvärr för passagerarna i form av att smidigheten blev lidande, säger Anttila.