Det slutliga anbudet på Helenasjukhuset blev 20 000 euro.

Men Utsökningsverket i Mellersta Österbotten och Österbotten ska ännu ta ställning till anbudet innan det blir någon affär. Bland annat ska kostnaderna i samband med försäljningen helst täckas av köpesumman.

Fastigheten med 4 522 kvadratmeter våningsyta plus sex hektar mark ägs av ett konkursbo, och sattes till salu som onlineauktion av Utsökningsverket i slutet av december.

Utgångspriset var noll euro. Sedan förra veckans tisdag har högsta budet varit 2 500 euro. När det var en dryg halvtimme kvar av auktionen började buden rasa in med 500 euros höjning åt gången.

Sedan blev höjningarna större när tre olika budgivare ville knipa affären.

Auktionens sluttid var klockan 12, alternativt tre minuter efter senaste godtagbara budet. Budgivningen fortsatte därför ända till klockan 12.15.

År 2005 köpte Kristinestads stad Helenasjukhuset av Vasa sjukvårdsdistrikt för 200 000 euro, och sålde det till företaget Neurocity året därpå för 205 000 euro.

2007 sålde Neurocity fastigheten för en euro till företaget Nordic Property Holding. Följande år gick bägge företagen i konkurs, och Neurocity visade sig ha varit en bluff.

Staden har inte första inteckning i fastigheten, och har fortfarande inte fått de 205 000 euro som Neurocity skulle betala för den.