Oy Aqua Botnica Ab:s avloppsledning invigdes officiellt i dag torsdag vid förrensningsanläggningen i Pjelax.

Avloppsvattenledningen sträcker sig till Metsä Boards reningsanläggning i Kaskö. Tills vidare är bara det kommunala avloppsnätet i Närpes inkopplat. Några tekniska detaljer ska ännu justeras på ledningen från Östermark, som kopplas in inom en eller två veckor.
- I går morse stängde vi reningsverket i Finby, och i natt började avloppsvattnet komma fram hit till Pjelax. Nu börjar det nog vara framme i Kaskö, sa Aqua Botnicas vd Kurt Rösgren vid 13-tiden på torsdagen.

Bygget av ledningens inleddes i februari 2015. Då byggdes första etappen mellan Östermark och Pjelax. Den andra etappen mellan Finby och Pjelax samt etapp 3 mellan Pjelax och Kaskö inleddes vid årsskiftet 2015–2016 och byggdes färdigt under år 2016. Totalt har 108 km rör monterats.

Projektet omfattade också byggandet av förrensningsanläggningen i Pjelax, som inledddes i våras. Där rensas större partiklar och sand bort, och vattnet går vidare till Metsä-Board. Anläggningen är dimensionerad för cirka 300 kubikmeter per timme och det normala flödet in till anläggningen är ca 60–80 kubikmeter per timme.

De sydösterbottniska kommunerna utredde i flera år möjligheterna att ordna gemensam avloppsvattenhantering i regionen. En möjlighet yppade sig i och med att Metsä-Botnia stängde sin fabrik i Kaskö år 2009, varvid det uppstod ledig reningskapacitet i fabrikens reningsverk. Projektet understöddes också av att Kaskö stad redan från tidigare ledde sitt avloppsvatten till fabrikens reningsverk. Efter fyra år av förhandlingar slöt kommunerna Östermark och Närpes år 2013 avtal med Metsä Board i Kaskö om samrening av avloppsvattnen.

Projektet har genomförts av Oy Aqua Botnica Ab. Den totala kostnaden för hela byggprojektet med ledningar och alla stationer är ca 8 miljoner euro, av vilket Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten har beviljat understöd till ett belopp av 3,1 miljoner euro.