Kristinestad kan bli ägare till Helenasjukhuset, för andra gången.

Stadsstyrelsen beslöt 16 januari ge fullmakt åt stadsjurist Niklas Granö att ropa in fastigheten på 4 500 kvadratmeter jämte sex hektar mark. Granö fick ge bud upp till 30 000 euro.

– Det är ett fint område, centralt beläget men huvudorsaken till att vi gick in för att köpa det var ändå osäkerheten som det skulle medfört med en ny ägare, säger Granö.

Hade en ny ägare lämnat huset vind för våg hade saneringen/rivningen hamnat på stadens lott och man tyckte det var bättre att sanera/riva åt sig själv istället för åt någon annan. Det är nyckelfrågan.

– Av alla dåliga alternativ var det här det minst dåliga. Vi har ett exempel på nära håll – Hotel Fenno i Vasa där stan tvingas sanera byggnaden då ägaren vägrar.

Budet är villkorligt. Affären ska ännu välsignas av stadsfullmäktige och beslutet vinna laga kraft.

– Därefter får vi göra en närmare bedömning om huset ska rivas eller saneras.

Tror du det blir diskussioner i fullmäktige?

– Säkert finns det de som har åsikter om affären, men jag tror att när alla bekantat sig med alternativet anser man ändå att det här i slutändan var allra klokast.

Går köpet i genom blir det här andra gången Kristinestad köper fastigheten.

2005 köpte staden Helenasjukhuset av Vasa sjukvårdsdistrikt för 200 000 euro, och sålde det till företaget Neurocity året därpå för 205 000 euro.

2007 sålde Neurocity fastigheten för en euro till företaget Nordic Property Holding. Följande år gick bägge företagen i konkurs, och Neurocity visade sig ha varit en bluff.

Staden har inte första inteckning i fastigheten, och har fortfarande inte fått de 205 000 euro som Neurocity skulle betala för den.