Vasas första snabbkassor har redan varit i gång i Citymarket i centrum några månader. I kassorna läser kunden själv av streckkoderna på sina varor och sköter betalningen.

Veronica Thölix använder självbetjäningskassorna varje gång hon handlar vid butiken och har varit nöjd från första början.

- Man får förstås inte träffa den trevliga kassapersonalen. Men snabbkassorna är väldigt enkla att använda, säger hon.

Enligt Markku Jussila, köpman vid Citymarket i Vasa centrum, har kassorna tagits emot väl. Något som förvånade honom var att i synnerhet de äldre kunderna har uppskattat självbetjäningskassorna.

- Många uppskattar att man får använda kassorna i sin egen takt. Man har ingen kö bakom sig som stressar en, säger Jussila.

En av farhågorna när butiker inför självbetjäningskassor är att det finns risk att arbetsplatser försvinner. Enligt Jussila kan det i stället vara tvärtom. Det kan bli aktuellt att anställa mer personal i framtiden tack vare att självbetjäningskassorna lockar fler kunder.

- Många kunder har sagt att de nu kommer in snabbt för att köpa lunch mitt på dagen. Tidigare har de inte kunnat göra det om det varit långa köer.

Det finns alltid personal som övervakar användningen av självbetjäningskassorna. Ska man till exempel köpa en alkoholprodukt kallas personalen till kassan för att kontrollera att kunden är myndig.

Det finns ingen övre inköpsgräns för varorna och det enda man inte kan köpa i självbetjäningskassorna är nikotinvaror.

- Kassorna fungerar bra som ett komplement. Det finns alltid kunder som vill ha personlig betjäning i en vanlig kassa.