- I början tog det ett tag innan e-böckerna blev populära. Men nu blir de allt mer efterfrågade, säger Anneli Haapaharju som är projektarbetare vid Vasa stadsbibliotek.

Via Vasas stadsbibliotek har man kunnat låna e-böcker i tre år. Biblioteket har två e-bokstjänster, finländska Ellibs och och svenska Elib. Haapaharju handleder bibliotekets kunder i hur man använder och lånar e-böcker. 

- De är omtyckta eftersom det är så lätt att låna och ta med sig e-böcker till exempel på en resa. Man behöver inte ta sig till biblioteket för att låna dem, säger hon.

E-böckerna kan läsas på dator, smarttelefon, surfplatta eller läsplatta. Haapaharju tror ändå inte att e-böckerna konkurrerar ut de traditionella böckerna.

- Det är så många som tycker om att läsa vanliga böcker. Ofta lånar man båda sorterna.

För närvarande har Vasa stadsbibliotek ungefär 500 tillgängliga e-böcker. Kriminalromaner och biografier hör till de mest populära böckerna, både i elektroniskt och i tryckt format. Varje månad försvinner vissa titlar ur systemet medan nya kommer till.

- I framtiden kommer vi att ha en ännu större rotation. Vi byter ut de e-böcker som sällan lånas ut.

Vid biblioteket önskar man sig en större budget för e-böckerna eftersom pengarna snabbt tar slut. Att köpa licenserna för e-böcker kostar lika mycket som tryckta böcker, men biblioteket har en mycket mindre budget för e-böcker.

- Det kommer kanske ta tid, men jag hoppas att vi kan ha ett större sortiment i framtiden, säger Haapaharju.

För bibliotekens del innebär ett större utbud av e-böcker inte att servicen vid biblioteket försvinner.

- Det blir inte mindre arbete, men biblioteket har kanske en bredare service i framtiden. Vi behöver fortfarande personal som köper in böcker och som lär ut hur man använder e-böcker.

De mest utlånade e-böckerna i Vasa

  • Det andra ansiktet av Mari Jungstedt
  • Gustaf Mannerheim av Dag Sebastian Ahlander
  • Frostbiten av Marion Nyström
  • På andra sidan väggen av Shari Lapena
  • Björnstad av Fredrik Backman