Vid övningsskolas gymnasium i Vasa är förberedelserna inför penkis inne på slutrakan. Det krävs en noggrann planering för att allting ska sitta som det ska.

– Vi har ännu några små lösa trådar, men vi ser väldigt mycket fram emot dagen, säger Alma Lüttge, som är ordförande för abiturientkommittén vid Vasa övningsskolans gymnasium.

Lüttge siktar tillsammans med några vänner på att klä ut sig till sushi.

– Idén är god men vi får se om det går att utföra

Kommittén har under läsåret ordnat olika program för abiturienterna i skolan, men till penkis eftersträvar man att hela årskursen ska vara delaktig.

– Vi vill att det ska kännas som det är hela årskursen dag. Alla som vill hålla i trådarna någon punkt har kunnat anmäla sitt intresse, säger Lüttge.

Lüttge vill inte avslöja allt för mycket om årets ABI-program, men hon säger att temat är år 2016.

– Året fick ju en stämpel som att vara ett fruktansvärt år, säger Lüttge.

Bland annat kommer de yngre studerande se spår av USA:s presidentval och den norska TV-serien Skam.

På tal om skam så har penkis ofta tidigare varit förknippad med en dag då abiturienterna utsätter de yngre studerande för förnedrande aktiviteter. Lüttge säger att man på Vasa övningsskolas gymnasium är stolta över att jobba för att penkis ska bli en dag då alla har roligt.

För att dagen ska bli så lyckad som möjligt för alla godkänner lärarna allt program före. All typ av mat är förbjuden och vill abiturienterna måla något på en yngre studerande måste de först be om lov.

– Dagen ska vara rolig för alla och alla ska kunna ta del av gemenskapen.