– Vi försökte säga att alla är lika viktiga i det här sammanhanget. Det blir knepigt om man tänker sig att samhällsengagemang är något för mer eller mindre kända personer, säger Merete Mazzarella.

Brevkampanjen som kritiserade Finlands stränga asylpolitik resulterade slutligen i 720 brev till statsminister Juha Sipilä (C). Kampanjen fick mycket synlighet i medierna, särskilt på svenskt håll, men initiativtagarna är missnöjda med hur beslutsfattarna reagerade - med ett undanglidande blogginlägg på Inrikesministeriets webbsajt som inte alls svarade på frågorna som ställdes. Åtminstone en del av de personer som skrev har fått brevsvar från Risikko men i svaren upprepades samma fraser.

Mazzarella anser att ett rimligt sätt att bemöta breven skulle ha varit att konstatera att det finns ett moraliskt dilemma, att besluten är svåra, att misstag är möjliga, att man också tar hänsyn till att en betydande del av Finlands befolkning är rädd för en kraftig invandring.

Hon tror ändå att kampanjen hade betydelse och säger att det är viktigt att inte ge upp.

Inkomstklyftor och flyktingkrisen bekymrar

Som de mest brännande samhälleliga frågorna just nu ser Mazzarella dels de växande inkomstklyftorna, dels flyktingkrisen.

– När det gäller hur man har hanterat flyktingkatastrofen kommer man att få skämmas inför eftervärlden, säger hon.

Mazzarella understryker att hon inte är någon riktig aktivist men anser att alla har ett ansvar att engagera sig samhälleligt och försöka göra sådant de är bra på.

– För mig har det varit att skriva och debattera kring det här, säger hon.

Hon anser att det är viktigt att också försöka förstå populisterna och deras anhängare. De snabba förändringarna kan kännas hotfulla speciellt för personer som själva befinner sig i en socialt otrygg situation och har svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Många människor drabbas hårt av globaliseringen och jobbflytten utomlands. Ett av president Donald Trumps trumfkort har ju varit att han säger att han ska få jobben tillbaka till USA, säger Mazzarella.

Skönlitteratur levandegör andra kulturer

Flyktingströmmar, globalisering och medkänsla hör till de ämnen hon tar upp i sitt nyaste verk, Om livets mening, som publicerades i slutet av januari. Mazzarella tror att skönlitteratur kan nå ut till folk på ett annat sätt än nyheterna där till exempel muslimer lätt reduceras till antingen farliga terrorister eller offer som pockar på vår empati.

– I skönlitteratur blir de lika sinsemellan olika, precis som vi själva är här i Finland. De blir mera levande för oss när man uppfattar dem som vanliga människor i sin kultur.

Mazzarella skriver också om ”compassion fatigue”, en utsliten medkänsla som tenderar att göra oss emotionellt avtrubbade.

– Jag tror att det är problem för många människor i dag att det är så mycket och så många medmänniskor som gör anspråk på vår medkänsla, säger hon.

Det viktiga skulle vara att hitta en balans mellan att inte göra någonting alls och att bli utmattad av att försöka rädda alla som behöver hjälp, från romer som tigger på gatan till utrotningshotade djur som utsätts för tjuvskytte. Mazzarella ser det som ett rimligt mål att försöka vara tillräckligt bra, ”good enough” snarare än ett fullkomligt helgon.

Viktigt att tänka själv och leva på

Merete Mazzarella tycker själv att hon väldigt länge har hållit på och skrivit om livets mening. Hennes tidigare böcker har behandlat bland annat kärlek, arbete, äktenskap och barnbarn, element som för många utgör livets mening.

– Ämnet är ju outtömligt, men det här var spår som nu intresserade mig.

Om livets mening är trots sin titel inte något högtravande verk som kräver förhandskunskaper i filosofi. De olika essäerna är lätta att ta till sig och man behöver inte läsa dem i kronologisk ordning. Texterna är skrivna i korta stycken med en tom rad emellan där författaren har tänkt sig att man ska kunna lägga ifrån sig boken och tänka själv.

– Att fundera på de här sakerna ska inte vara så märkligt, tycker jag. Det ska vara någonting som alla människor kan göra, säger Mazzarella.

Som sin målgrupp ser hon personer som vill anlägga lite större perspektiv på sin egen tillvaro.

– Det är också viktigt för mig att säga att jag inte tänker mig att vi ska hålla på och fundera på livets mening oavbrutet. Det är viktigt också att bara kunna leva på.