Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Kommentarerna för 2017 av bolagens ledare ger tankar om hur året kan bli. Förslag till dividender ges vilka bolagsstämmorna fastställer längre fram.

De politiska spekulationerna i full gång. President Trump kommer med kontroversiella uttalanden och beslut. Vissa går vidare i rask takt medan man om andra kan fundera om hans parti kan omfatta dem. I Frankrike närmar sig presidentval. Le Pen har enligt opinionsundersökningarna gått framåt. Politisk oro är sällan bra för utveckling på börsen men kan ge köplägen.

Den stora bilden av världsekonomin ser bra ut. Makrostatistiken som kommit de senaste veckorna är positiv. Veckan har inte gett mycket information från Fed eller ECB. I USA var inköpschefernas index på en bra nivå, löneinflationen är måttlig vilket antyder att räntehöjningarna inte behöver komma så snabbt.

Indikationer för 3 mån. euribor visar på att den kan närma sig nollstrecket i september 2019 från dagens negativa nivå. Räntorna ser ut att vara låga ännu några år. Borde vara positivt för aktiemarknaden.

Resultaten för Q4/2016 visar att när drygt hälften av företagen i det Amerikanska aktieindexet S&P 500 rapporterat så har 76 % överträffat förväntningar, resultaten ökat med 6 %. I Europa visar indexet Eurostoxx 600 att 53 % av bolagen så här långt överträffat förväntningarna, resultaten har ökat 7 %. I USA och Europa är det den bästa förbättringen på 2 år. I Japan har Topix-indexets bolag till 73 % överträffat förväntningarna och resultaten ökat med 10 %. Ser bra ut.

Dividenderna ser ut att bli riktigt bra. Vi har fått positiva överraskningar från flera bolag. Fiskars kom med en bra rapport. Sampos rapport var stark. Några bolag som kan vara bra att hålla ett öga på är Neste, Fiskars, L & T och Tokmanni. Söker du färdiga lösningar är fonder ett bra alternativ. Håll ett öga på de som placerar i mindre europeiska bolag, Japan och Ryssland, potential finns. Ett komplement till inhemska aktier. Utgå från din egen riskförmåga och placeringstid.

Det ser ut som att vi är på rätt spår! Någon överraskning kommer säkert under färden, det kan öppna för bra placeringar. Vi har en intressant vår framför oss.