Det har varit ett drygt arbete att samla ihop 50 000 namn. För de aktiva gäller det att köra ut tomma blanketter, hämta in de färdigt ifyllda och redovisa resultatet.

Det är något helt nytt för Stefan Mannsén, kontaktperson i Närpes. Trots att han varit politiskt aktiv i 20 års tid har han aldrig tidigare arbetat med ett medborgarinitiativ. Men hårt arbete, det har han och de andra Närpesaktiva gjort.

– I fredags stod vi i Närpes centrum och samlade in namn. Vi var ett tiotal personer som delade ut blanketter och hjälpte folk fylla i. Samma sak i Övermark, säger Mannsén.

Hur känns det nu då medborgarinitiativet fått 50 000 namn?

– Det känns bra, men vi slutar inte här. Vi fortsätter samla in namn. Målet är att vi ska fortsätta till mitten av mars, säger han.

Mannsén hoppas att riksdagen hittar en lösning som skulle vara bra för såväl politikerna, som är rädda att tappa ansiktet, och för folket.

– Jag tror att det här medborgarinitiativet engagerar så för att folk känner sig illa behandlade. Det är orättvist att vårt sjukhus inte får vara ett av de tolv trots att allt talar för att vi borde vara det. Vi vet inte hur sjukvården kommer se ut 2019, men eftersom vårt sjukhus enligt det här nu skulle ha lägre status är det klart att det inte kommer vara bland de bästa.

Namnunderskrifter har aktivt samlats in i hela Österbotten. I Malax har man bland annat gått från dörr till dörr.