Beyoncés låt Formation och Adeles Hello tävlar båda om titlarna årets låt och årets skivinspelning. Dessutom när Beyoncés album Lemonade och Adeles album 25 nominerade till årets album.

Beyoncé som sjunger R&B-inspirerad pop blev nominerad till fler pris än någon annan artist i år, totalt nio. Adele som är känd för sina starka ballader är nominerad till fem pris.

Rapartisten Drake från Toronto ses som den värsta utmanaren till de två kvinnorna när det gäller priset för årets album.

Beyoncé som gett ut sex album har redan vunnit 20 grammisar under sin karriär, men hon saknar fortfarande de finaste grammisarna, årets inspelning och årets sång. Albumet Lemonade som innehåller låten Formation och som inspirerats av hiphop, rock och till och med country, skulle kunna ge henne åtminstone det ena priset.

Fansen väntar ivrigt på att få se Beyoncé stega på den röda mattan eftersom Grammygalan är stjärnans första offentliga uppträdande sedan hon i början av månaden meddelade i Instagram att hon väntar tvillingar med rapartisten Jay Z.

Paret har redan en dotter, Blue Ivy, som föddes 2012.

Fortsatt Trump-kritik?

Vid sidan av sin musikaliska begåvning förenas artisterna på Grammygalan av att de tidigare kritiserat USA:s nya president Donald Trump i hårda ordalag. Spekulationerna går heta om artisterna tänker använda sina stämband också till att kritisera politiken.

Kvällens förhandsfavoriter Beyoncé och Adele har båda kritiserat Trumps politik. Också bland andra Drake samt Lady Gaga och Katy Perry som stödde Hillary Clinton i presidentvalet har kritiserat den nya presidenten.

Både Lady Gaga och Perry uppträder på galan. Tidigare denna månad nöjde sig Lady Gaga med att anspela på tolerans när hon uppträdde i pausen i Super Bowl-finalen i amerikansk fotboll.

Bland artisterna som uppträder på galan finns också den franska duon Daft Punk som inte uppträtt live med sin elektroniska musik sedan 2014.

På galan hyllas också popikonerna Prince och George Michael som båda dog förra året.

Grammisarna avgörs i en omröstning bland 13 000 proffs inom musikbranschen. (FNB–AFP)