På väg ut på sista varvet av åtta var två åkare loss - Juuso Mäkelä från Alajärvi och Jarmo Rissanen från OHS.

Mäkelä parstakade uppför den första backen. Rissanen diagonalade och tog sig förbi. När de åkte in mot målet vid skidcentrum i Vörå var läget det omvända.

-Jag funderade före loppet på vilka skidor jag skulle välja, men beslöt mig för att det inte ska vara fäste under skidorna här i slutet av banan, säger Mäkelä.

Är du en bra spurtare?

-Nej, inte speciellt. Men när alla börjar vara trötta har jag en förhållandevis bra spurt, säger Mäkelä.

Han vann det 40 kilometer långa loppet på tiden 1.50.50. Tvåan Rissanen var tre sekunder långsammare. Trean Mika Ruokonen från Vehkalahden Veikot förlorade 1.24.

Anni Ruostekoski från Vaasan Hiihtäjät ledde damklassen från start till mål. Hon gick i mål på tiden 2.13.37.

-Jag ville åka fort. Och jag hade bra killar omkring mig att kämpa mot, säger Ruostekoski.

Hon gillade banan. Den gav omväxling åt kroppens musklerna.

-Det var överranskande gott om plats i spåret också. Där får man lyfta på hatten åt arrangörerna, säger Ruostekoski.

I fjol gjorde hon sitt första Botniavasan och var tvåa.

I år blev Karolina Höglund från Falken tvåa och Karina Jungar från Brahe trea. De var bägge mer än 20 minuter efter Ruostekoski.