Jag märker hur klimatet i Svenskfinland har ändrats genom åren gällande svenskan. Med tiden märker jag hur viktigt det verkligen är att jag som finlandssvensk inte bara använder mitt modersmål svenska, utan även blir betjänad på svenska inom bl.a vårdsektorn. 

Detta har i synnerhet ändrats sedan jag sommaren 2016 blev för första gången förälder. Att bli betjänad på svenska på VCS är en förmån jag är evigt tacksam över. Detta är en förmån jag inte vill ta för givet att jag ska kunna få i framtiden och därför hoppas jag att finlandssvenskarna tar sig i kragen och kämpar för svenska språket i vårt land. 

Vi, jag och min man och tiotusen andra människor, stod på torget under demonstrationen i Vasa i höstas. Jag skrev brev till bl.a Niinistö och Sipilä gällande riksdagens beslut gällande fulljouren på VCS. På Facebook har jag på flit påmint folk om att skriva under initiativet med förhoppningen om att folk tar det på allvar och ger av sin tid att skriva ner sitt namn. 

Jag vill tro på att våra underskrifter på medborgarinitiativet har betydelse för att vi ska få behålla fulljouren på Vasa Centralsjukhus och bevara vår rättighet till att bli betjänade på svenska inom sjukvården.