- Det började med att Hannu kom hem en dag och sa att han ska starta en ekobutik. Sedan 2010 är jag också med på heltid. Varje dag är det roligt att komma till jobbet, säger Jaana Paloposki.

För tio år sedan öppnade den ekologiska butiken Ekosoppi sina dörrar i Galleria Wasa. Ett par år efter öppningen flyttade Jaana och Hannu Paloposki butiken till den nuvarande lokalen på Vasaesplanaden.

Sedan dess har mycket hänt. Det säljs allt mer ekologiska produkter i Finland. I slutet av förra året renoverades butiken och företaget ser ljust på framtiden för ekoprodukter.

- Marknaden för ekologiska produkter är stor i Sverige, och här i Vasatrakten följer vi ofta grannlandet, säger Hannu Paloposki.

Under de första åren hade paret Paloposki svårt att hitta leverantörer. I början var de under tio stycken medan de i dag är över hundra. Kunderna kommer från Jakobstad i norr till Kristinestad i söder.

- Det har blivit väldigt vanligt att man väljer ekologiskt. Ofta är det unga par som får sitt första barn som börjar fundera på ekologiska matvaror och produkter.

Te och kryddor hör till de mest efterfrågade produkterna i butiken. Ekologisk kosmetika och tvättmedel blir också allt mer populära, liksom oljor och bivax för att tillverka hemgjord kosmetika.

Tioårsjubileet till ära arrangerar Ekosoppi olika evenemang och presentationer. Under jubileumsåret kommer butiken även lansera en webbshop.

- Det är viktigt att hela tiden utvecklas och tänka framåt. Jag tror inte att näthandeln ersätter den konkreta butiken utan kompletterar den, säger Hannu Paloposki.

I dag har också de större matvaruhusen ett ganska brett utbud av ekologiska produkter, men Hannu Paloposki ser dem inte som konkurrenter.

- Det är ett bra sätt för folk att få upp ögonen för ekologiska produkter. Vill man veta mer om produkterna kan man handla i specialaffärer. Kunderna uppskattar personlig service.

För paret är butiken mer en livsstil än ett jobb. Eftersom de tillbringar både arbetstid och fritid tillsammans är det viktigt för dem att de har liknande värdegrund och åsikter.

- Fast vi är tillsammans 24 timmar i dygnet har vi ändå något att prata om när vi kommer hem från jobbet.

Jaana och Hannu Paloposki har också en stark tro på Vasa centrums framtid.

- Det skulle gärna få hända mer på torget. Det krävs inga dyra nybyggen, det är viktigt också att det hålls rent och snyggt, säger Hannu Paloposki.

- Det skulle gärna få finnas fler småbutiker här. Det är svårt att förutspå hur det är om tio år, men vi tror att centrum blir mer levande, säger Jaana Paloposki.