Den nya biltvätten öppnade i början av året. Uppfinnaren Kari Tuisku berättar att idén bakom tvätten uppstod eftersom vintrarna är så slaskiga.

- Vintrarna är inte längre vad de har varit. Temperaturen hoppar ständigt mellan plus och minus och bilarna är hela tiden smutsiga. Klart att en biltvätt med borstar ger en grundligare tvätt, men jag tänkte att det kanske finns marknad för en billig och snabb biltvätt, säger Tuisku.
 
Tvätten fungerar genom att en ställning med högtryckstvättar rör sig fram och tillbaka över bilen och sköljer bort smutsen.  Tvätten använder sig av bionedbrytbart tvättmedel och har låg vattenförbrukning. Under 100 liter vatten går åt per tvätt.

Biltvätten, eller Car Shower som den kallas, är den första i sitt slag. Det speciella med tvätten är att den kan monteras i parkeringshus. Enligt Tuisku är han ensam i världen om den funktionen.
 
- När jag började planera tvätten kollade jag runt om det redan fanns något liknande sen tidigare men hittade ingenting. Jag har ensamrätt på just den här konstruktionen, den är skyddad enligt patentstyrelsens nyttighetsmodell.

Car Shower finns i parkeringskällaren vid Vasa stadsteater.

- Här i källaren är det alltid plusgrader så man kan tvätta här på vintern också. Det finns ju alltid något som smutsar ner bilarna, oberoende årstid. Vägsalt, pollen eller vägdamm, säger Tuisku.

För Tuisku fortsätter planeringsarbetet. Tanken är att tvätten i framtiden ska kunna skölja underredet på bilen. Men för att det ska bli verklighet krävs det att vattnet samlas upp efteråt.

- Jag håller på och jobbar på en modell som kan göra det också. Sköljvattnet som sköljt underredet är nämligen problemavfall, säger Tuisku.

Tvätten betalas med hjälp av mobiltelefonen. På plats ringer man till en telefonnummer och följer anvisningarna. Avgiften tillkommer till telefonräkningen.

Men räcker tre minuter för att bilen ska bli ren? Avgör själv av före- och efterbilderna när Vasabladet testade den nya tvätten.

Zoom

Vasabladet testar Car Shower, bild före Foto: Marcus Landgärds



Zoom

Vasabladet testar Car Shower, bild efter Foto: Marcus Landgärds