Förslaget föll inte i god jord hos SFP i Österbotten. Kretsordförande Sven Jerkku säger i ett pressmeddelande att Österbotten med Vasa i spetsen är ett fantastiskt exempel på hur företagsamhet, utbildning, vård och kultur kan fungera på båda nationalspråken.

Enligt partikretsen har försöken med frivillig svenska i studentskrivningarna lett till att elever inte bara låter bli att skriva svenska, men lär sig också färre språk överlag.

SFP konstaterar också att kunskaper i det andra nationalspråket också för med sig lärdomar om den andra språkgruppens kultur, vilket motarbetar fördomar och attityder.

– Språk öppnar många dörrar, och ju fler språk man kan desto fler dörrar står öppna. Därför förstår vi inte syftet med den motion Sannfinländarna i Vasa fullmäktige nu tänker lämna in. Vi unnar alla våra barn och unga fler språk, inte färre. Om något, så borde språkundervisningen tidigareläggas, säger Jerkku.

Sannfinländaren Lauri Karppi lämnar på måndagen in en motion i Vasafullmäktige om att Vasa går med i de regionala försöken där det andra inhemska språket inte är obligatoriskt.

Kritik också från FSD

FSD Österbotten fördömer också förslaget att Vasa skulle gå med i försöket med frivillig svenska och finska.

Kretsordförande Jacob Storbjörk anser att styrkan i den österbottniska framgången bottnar i vår fungerande tvåspråkighet.

-Tvåspråkigheten är en rikedom och mycket viktigt för oss socialdemokrater i Österbotten, Storbjörk