De största bidragen går till filmproduktionerna Arkipellina och Barn i 100 år som riktar sig till barn och har en stark finlandssvensk anknytning, skriver Kulturfonden i ett pressmeddelande. De här produktionerna får 100 000 euro var.

Barn i 100 år är en dramaserie om barn i Finland under självständighetstiden. I serien får Amos och hans farfar träffa barn från förr i tiden. I de tio avsnitten får vi möta barn och vuxna från 1910- till 2000-talet. Barn i 100 år har fokus på det vardagliga livet, kryddat med historiska händelser och fenomen.

Serien görs av Malakta Films med Ann-Maj Granstubb som producent. Jenny Ingman är manusförfattare och regissör och Maria Erikslund är redaktör för serien. Barn i 100 år sänds i Buu-klubben med start i september 2017. På seriens webbplats och Facebook-sida finns mera information för vuxna om Barn i 100 år.

– Film- och tv-produktioner för barn har under flera år varit ett prioriterat stödområde för oss. I en tid då de flesta barnfilmer är importerade, är det viktigt att svenskspråkiga barn får ta del av filmer som speglar deras verklighet på deras modersmål, säger Kulturfondens direktör Leif Jakobsson i pressmeddelandet.

Sammanlagt ansökte 24 produktioner om stöd.

Kulturfonden har reserverat sammanlagt strax över en miljon euro för stöd till svenskspråkiga film- och medieproduktioner i Finland i år. Filmbidragen beviljas fyra gånger per år.