Vörå planerar ta emot 20–30 kvotflyktingar vartannat år, förutsatt att det finns lämpliga bostäder i kommunen. Men innan det slutgiltiga beslutet fattas vill kommunstyrelsen höra vad nämnderna tycker. Förslaget från omsorgsnämnden är att Vörå ska ta emot högst 20 kvotflyktingar och att beslutet ska gälla bara 2017. Nämnden anser att det är mer realistiskt att lyckas integrera 20 kvotflyktingar och lyckas det bra kan man sedan fatta nya beslut om fler kvotflyktingar.

– Det handlar om helheten, att man faktiskt lyckas integrera flyktingarna till självständiga och självförsörjande individer, säger omsorgschefen Christine Widd.

Nämnden listar en rad motiveringar till sitt beslut. De anser att det viktigt att kvotflyktingarna bor så centralt som möjligt för att ha lätt tillgång till butik och service. Boendet ska också ordnas på en plats med fungerande kollektivtrafik.

Nämnden lyfter fram sysselsättningsläget. Vörå har för tillfället 50 långtidsarbetslösa, varav 8 är kvotflyktingar från tidigare grupper. I december hade kommunen 247 arbetslösa och 19 ledigförklarade jobb.

Man hänvisar även till vård- och landskapsreformen där socialvården överförs till landskapet från och med den 1 januari 2019. Det är ännu oklart om flyktingverksamheten och integrationen ska överföras till landskapet.

Kommunstyrelsen har bett om utlåtanden också av svenska och finska bildningsnämnden samt av tekniska nämnden.

Tekniska nämnden konstaterar i sitt utlåtande att fastighetskansliet endast kan erbjuda ett fåtal lägenheter åt kvotflyktingar.